Hlavní obsah

Viníka bychom měli. Sloupek Saši Uhlové

Kdyby nebyla v Českosaském Švýcarsku bezzásahová zóna, tak velký požár by nevznikl – znělo první týden hřenského požáru ve všech možných diskusích a vypadá to, že si to myslí i lidé, kteří bydlí v okolí a kterým se skutečnost, že byl z oblíbené destinace vytvořen národní park, příliš nepozdává. Dřív se prý v lese uklízelo, byl tam pořádek a takové požáry nebyly. Za šíření ohně tak mohou ti šílení zelení aktivisté…

Foto: Hasičská záchranná služba

Rozsáhlý požár v NP České Švýcarsko

Článek

Viníka bychom tedy už měli, což je vždycky dobré, když člověk nechce myslet na klimatickou krizi.

Jenže všechno je malinko složitější. Předně není pravda, že by požár vznikl v bezzásahové zóně, naopak vznikl v místě, kde je starý dobrý normální uklizený les. Požáry v lesích se šíří zpočátku hlavně suchým spadaným jehličím a dalšími vrstvami půdy, do korun stromů přeskočí až později, a zvlášť náchylné k usychání a následnému hoření jsou naše oblíbené uklizené a uklidňující smrkové monokultury.

Taky mám smrkové lesy ráda, v jednom jsem si jako dítě hrávala a je pro mě těžké přijmout myšlenku, že to ve skutečnosti opravdový les není a že pro les jako takový není uklízení dobré, protože z tlejícího dřeva čerpá živiny.

Sloupek Saši Uhlové: Prázdniny v Marseille

SALON

Dlouhotrvající vedra a sucho jsou samozřejmě dalším podpůrným faktorem, který šíření požáru usnadňuje, a nakonec je nutné zmínit, že ho někdo svou neopatrností nejspíš způsobil.

Zájem o Hřensko opadl rychleji, než oheň dohořel, přesto by ten proces hledání příčiny tam, kde není, neměl být zapomenut. Nesetkala jsem se s ním poprvé.

V diskusích o energetické krizi opakovaně narážím na vážně míněný požadavek, aby se ekologičtí aktivisté omluvili za svůj dlouholetý boj proti jádru, protože kdyby ho nebylo, neměli bychom dnes problém se závislostí na ruském plynu a nemuseli bychom se bát, že nebudeme mít na zaplacení energií.

Tento výkřik sugeruje, že je jaderná energie bezproblémová nebo že ekologická hnutí mají sílu vládám diktovat, co mají dělat. Ano, v některých zemích aktivisté situaci ovlivnili, ale v jiných se jádra v žádném případě nevzdali a v dalších, jako je Česko, se výstavba nových reaktorů potýká s problémy, za které rozhodně nemohou ekologové.

Foto: archív Saši Uhlové

Saša Uhlová (1977) je novinářka a redaktorka serveru Alarm.

Nemohou ani za to, jak moc je jaderná energie drahá, anebo za to, že pořád nelze říct, že by byla stoprocentně bezpečná nebo že bychom měli vyřešené, co s jaderným odpadem.

K notoricky známým potížím, které s sebou jaderné elektrárny přinášejí, se v poslední době přidává další: nedostatek vody. Ve Francii, jež je atomových reaktorů plná, musejí každé léto nějaké odstavovat, protože nemají dost vody na chlazení. U nás se o tom mluví v souvislosti s Dukovany.

Možná by bylo upřímnější si říct, že svět sice věděl desítky let o tom, že není právě chytré pokračovat ve spalování fosilních paliv, ale nedělalo se s tím vlastně nic. A že tváří v tvář klimatické i ekonomické krizi je označování ekologů za viníky, když na problémy desítky let upozorňovali, to nejhloupější, co můžeme dělat. Bez sebereflexe a skutečné analýzy našich problémů se z nich totiž jen tak nedostaneme.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Saši Uhlové: Učitelům s láskou

Lépe odměňovat by se měli jen dobří učitelé – zaznívá už roky v debatách o českém školství. Pedagogové totiž nemají coby profesní skupina příliš dobrou pověst...

„Nechoď v noci sama!“ Sloupek Saši Uhlové

„Nechoď v noci po ulici sama!“ – „Dávej si pozor na cizí muže!“ – „Nejezdi stopem!“ Podobné rady slyšela v dospívání většina dívek. Od rodičů, ve škole. Dobře...

Sloupek Saši Uhlové: Prázdniny v Marseille

Zdá se mi, že Marseille voní jako grilované maso – řekl mi den po příjezdu jeden z našich synů. Smála jsem se, že jak kde, ale v naší ulici jistě. Bydlíme...

Výběr článků

Načítám