Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: Zničte je láskou

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velvyslanectví Ruské federace doposud sídlilo na náměstí Pod Kaštany. Odteď bude, aniž by přestěhovalo jedinou Putinovu bustičku, sídlit na náměstí Borise Němcova. Pražský magistrát se rozhodl změnit místu jméno na počest zavražděného ruského opozičníka. „Nejlepší trollení ruských trollů,“ raduje se pražský Facebook, „takhle se na ně musí!“

Foto: MFDF Ji.hlava

Z filmu Zosji Rodkevičové Můj přítel Boris Němcov

Článek

Vedení hlavního města už od vypovězení smlouvy s Pekingem kdekdo vyčítá, že dělá zahraniční politiku místo vlády. Je to trošku pravda, i když partnerské smlouvy s cizími metropolemi i pojmenovávání náměstí jsou věc magistrátu a vláda do toho nemá co zabrušovat. Nicméně z laického úhlu pohledu by ruští diplomaté přece jen mohli psát novou adresu svého úlu trochu nesví. Boris Němcov byl nejviditelnějším Putinovým kritikem v Rusku. Ruské ambasády navíc sídlí blízko podobně přejmenovaných Němcovových náměstí už i ve Washingtonu nebo Vilniusu. Co když se tohle jméno rozšíří jak koronavirus a všechna posolstva na světě budou mít stejnou adresu? Kdo se v tom pak vyzná?

Být velvyslancem Ruské federace v Praze, zareagoval bych jediným způsobem. Nechal bych na vrata vyvěsit velkou barevnou plachtu s podobiznou Borise Němcova. Připravil bych o něm výstavku (nebo videomapping, kdybych chtěl být in). Na plot ambasády bych nechal napsat Spasibo, braťja. A přednesl bych slavnostní projev na Němcovovu počest. Šlo o významného politika, bývalého vicepremiéra mé země, a současný režim přece nemá s jeho smrtí nic společného. Tím bych sebral smíškům vítr z plachet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Tenhle recept je univerzální. Kdyby organizátoři Prague Pride ocenili při svém průvodu tradiční heterosexuální manželství jako skvělou a ochrany hodnou společenskou instituci, mohli by preláti na Pochodech pro rodinu z pódia leda tak lapat po dechu. A přitom by to byla hračka, protože podpora stejnopohlavních partnerství se s podporou těch jinopohlavních nijak nevylučuje. Pokud by odpůrci Istanbulské úmluvy místo blábolivých kázání vybrali pár milionů na kampaň proti násilí na ženách, těžko by jim někdo mohl předhazovat protiženský šovinismus. A tak dále.

Bojím se ale, že je to marný sen. Nenávist nás už sežrala a jediné, na co myslíme, je, jak zašlapat své odpůrce do kompostu. Proto tak často společně prohráváme.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Krize mužství?

Od rané puberty, kdy mi vyrostly chlupy na nečekaných místech, mě společnost přesvědčuje, že my muži jsme v krizi. Přišli jsme prý o tradiční role, ztratili...

Výběr článků

Načítám