Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: Pošťák Prd o covidu

Právo, Štefan Švec, SALON

Málokdo mě může podezírat z lásky k youtuberům. Vadí mi hlavně proto, že obsadili YouTube. Kdyby tam nebyli a šveholili si svoje narcistní brepty doma do zdi, jistě by se mnohem víc puberťáků dívalo na playlist FF UK Mluvící hlavy, kde profesor Hilský rozebírá Hamleta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Kovář alias youtuber Kovy

Článek

Víme-li ale, jak málo bohem chtěná stvoření youtubeři jsou, je zajímavé, že sem tam dělají i užitečné věci. PewDiePie je vtipný. Stay12 pěkně stírá Lollipopz a další malé děti. No a Kovy je nejkvalitnější české politické médium.

Kovyho znáte ze StarDance. Je to chlapík, který začal kariéru celebrity dlabáním hranatých chodbiček ve videích z Minecraftu. V podstatě digitální sysel. Pak se jal pitvořit v umělohmotných parukách a falešně nazpíval parodii na Despacito. No a tahle osobnost dneska supluje práci novinářů.

Kdykoli se ve světě nebo u nás vyskytne vážný problém, pustím dětem rozbor od Kovyho. Ať už jde o brexit, Black Lives Matter, nebo druhou vlnu covidu, mám zkušenost, že Kovy věc dokáže vysvětlit a dát do souvislostí nejlíp. A dívám se taky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Druhou vlnu covidu Kovy nelakuje na černo ani na růžovo, vypočítá vládě její chyby, ale zároveň podporuje věci, které mají zabránit kolapsu zdravotnictví. Varuje před důvěrou v každý bílý plášť, jenž má potřebu do médií sdělit svůj názor, ale do toho brání právo každého říct k tématu, co chce. Netváří se jako vševěd, ale uvádí spoustu informací, přičemž je dokáže předat s takovým vtipem, že si je zapamatujete. Takhle nějak má vypadat zpravodajství pro 21. století. A můžete to pustit babičce i prvňákovi.

Je mírně tragické, že nejlepší a nejpřístupnější rozbor důležitých společenských témat dělá dneska ve veřejném prostoru člověk, jenž jinak vypouští videa jako Pošťák Prd: válka parodií. Ale tak co už. Aspoň někdo. Kdyby nebylo Kovyho, člověk by přes samé války chřipečkářů s apokalyptiky, kteří protahují křivky až do vyhlazení lidstva, ani nepoznal, že i pandemii lze popsat komplexně a zároveň srozumitelně. Když budou youtubeři dělat tohle, odpustím jim i videa, kde donekonečna rozbalují dárky z kinder vajíček.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Češi vítězí

Tomáš Garrigue Masaryk měl za to, že se Češi a Moravané (dále budu používat zkratku Češi) vyznačují sklonem k humanitě. Milan Kundera se domníval, že jsme...

Sloupek Štefana Švece: Rozděl a...

Mívám při podzimu rýmičky. Jindy se s tím dá přežít, letos se bojím vylézt z domu, abych neskončil zlynčovaný na kandelábru. Nedivil bych se, sám se dívám na...

Výběr článků

Načítám