Hlavní obsah

Sloupek Saši Uhlové: Rozděleni majetkem

Právo, Saša Uhlová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Postarala by ses o mě, kdybych byl nemocný?“ ptal se mě kolega v redakci A2larmu, když si vyplňoval online kalkulačku Českého rozhlasu, aby zjistil, do které ze šesti tříd patří. Šlo o první výstupy nového výzkumu Rozděleni svobodou, na kterém pracoval tým sociologů a jehož výsledky se snad postupně dozvíme ve větší celistvosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Saša Uhlová (1977) je novinářka, romistka, redaktorka serveru A2larm.

Článek

Kolegu jsem ujistila, že určitě, ale že mu to stejně nepomůže, protože má tak nízký příjem a tak malý majetek, že se jistě ocitne, stejně jako já, v ohrožené třídě. Uklidnili jsme se pak tím, že tu naši třídu jen špatně pojmenovali, protože díky silnému sociálnímu kapitálu jsme ohroženi méně než ti, kteří mají vyšší příjem a k tomu třeba hypotéku, ale chybí jim sociální kontakty, takže v případě nějaké nenadálé události mohou spadnout na dno mnohem rychleji než my.

Naše redakce by se nejspíš většinově charakterizovala jako „kreativní třída“ lidí, kteří jsou vzdělaní, šikovní, mají nekonečně sociálních kontaktů, vždy vědí, na koho se obrátit, a chybí jim jen ten zaměstnanecký poměr a slušný příjem. Všichni se živíme porůznu, prací máme vícero, některé placené špatně, další ještě hůř. Ale to, co děláme, děláme rádi a vidíme v tom smysl.

Výzkum nás nicméně rozdělil mezi ohroženou třídu a nastupující kosmopolitní třídu. Přitom naše voličské chování i vnímání současné politiky jsou shodné a stejný máme i životní styl, jsme prostě jak přes kopírák. Jenže „kreativní třída“ ve výzkumu není, stejně jako tam není třída těch největších elit, protože jich prý máme v Česku příliš málo. Škoda, mohli jsme se něco dozvědět o lidech, kteří mají na dění v republice nemalý vliv.

A nakonec jsme se všichni pobavili nad tím, že rozdíl mezi nastupující kosmopolitní třídou a tou ohroženou byl obvykle jen v tom, že část lidí vlastní nějakou tu nemovitost, kterou si ovšem sami nekoupili, ale jen ji podědili, dostali. Jak by si na ni taky mohli nastřádat, když mají příjmy stejně mizerné a nestálé jako my ostatní? Vždyť by jim nikdo hypotéku nedal a za současných cen nemovitostí by ji spláceli ještě v dalším životě.

Je pravda, že vlastnit nemovitost, mít jistotu bydlení, jistotu, že vás nikdo nevystěhuje, nemuset platit stále se zvyšující nájem, je zásadní rozdíl oproti těm, kdo se musí víckrát v životě stěhovat, uzavírají nejisté nájemní smlouvy a nevědí, kde budou bydlet za rok. Pokud vás ale do jiné kategorie hodí takováto „drobnost“, na kterou jste svým úsilím neměli vůbec žádný vliv, pěkně to jak pod lupou ukazuje, jak moc jsou některé věci nezávislé na jakémkoli našem snažení.

Webová kalkulačka třídnosti rozčílila řadu lidí, kteří se ocitli jinde, než se sami vidí. To ovšem nic neříká o samotném výzkumu, který s sebou nesl mnohem podrobnější dotazování a na jehož výsledky se těším.

Reklama

Související články

Saša Uhlová: V Duchcově na náměstí

Listuju si takhle v neděli odpoledne Duchcovskými novinami a oko mi padne na příspěvek pana starosty Zbyňka Šimbery: „Vážení občané, možná jste si všimli, že...

Saša Uhlová: Co se stalo s naší čtvrtí?

„Tak nám zavírají tu drogerii za rohem,“ oznamovala jsem se slzami v očích svému muži, když jsem se vrátila předminulý týden domů. Byl to malý krámek, ale byl...

Sloupek Saši Uhlové: Poslední vzepětí

„Co bys mi řekla o devětašedesátém?“ obrátila jsem se na mámu v kuchyni u večeře a uvědomila si u toho, že jsem se na rok 1969 rodičů nikdy neptala. Události...

Výběr článků

Načítám