Hlavní obsah

Knižní výběr Salonu: Szczygieł, Holan, Pitzerová a Kyber a eko

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním knižním výběru Salonu najdete novou publikaci „čechomila“ Mariusze Szczygieła, který nám ukazuje, že jsme cizinci ve svém „doma“, výbor z korespondence Vladimíra Holana, monografii Andrey Pitzerové o nikdy nekončících dějinách koncentračních táborů a také sborník o digitálních technologiích v environmentálních souvislostech.

Foto: Jovan Dezort, ČTK

Vladimír Holan v roce 1968

Článek

Mariusz Szczygieł

Mariusz Szczygieł Není

Mariusz Szczygieł Není Přeložila Helena Stachová.

Dokořán/Máj

Foto: Jakub Šofar

Mariusz Szczygieł: Není

Jestli si někdo zaslouží vyznamenání, pak čechomilové, lidé jiné národnosti, kterým srdce tepe v českém taktu. Jedním z nich je polský spisovatel a novinář Mariusz Szczygieł (1966), který sebe i nás proslavil Gottlandem. Od té doby napsal další knihy a každá z nich má patrnou českou stopu. I v té poslední je jich několik: třeba texty Čtení stěn (o Viole Fischerové a s Violou Fischerovou) nebo Hvězda mezi vilami (o pražské funkcionalistické Müllerově vile). „V žilách toho domu už neteče krev.“ To je nejsmutnější věta, jakou jsem o té vile slyšel. Je to přirozené, že nám musí někdo „cizí“ ukazovat místa, odkud je skutečně vidět? Szczygieł není turista, který by ve svých knihách coby průvodce prezentoval vlastní zážitky. On nám jen dokazuje, že my sami jsme často cizinci ve svém „doma“.

(Vybral Jakub Šofar.)

----------------------------

Umlkám do čekání

Umlkám do čekání Korespondence Vladimíra Holana

Akropolis

Foto: Jakub Šofar

Umlkám do čekání. Korespondence Vladimíra Holana

Jsou-li v českých krajinách stromy obsypané básníky (bývalými, současnými i budoucími), pak Básníků je mezi nimi maličko. Vladimír Holan (1905–1980) k nim patří jistojistě. Ten „neuralgický bod“, jak ho nazval jiný velký český tvůrce Ivan Diviš, zásadně ovlivnil českou poetiku a řadu autorů, vstupujících do poezie v šedesátých letech. Po dlouhé době již konečně existuje téměř kompletní vydání jeho díla. To je teď doplněno výběrem oboustranné korespondence s Bassem, Demlem, Durychem, Fikarem, Horou, Hostovským, Hrubínem, Mukařovským, Vašicou a Vlastimilem Vokolkem. Editor Martin Dvořák vybavil edici fundovaným rozborem stávající podoby zpracování holanovské korespondence a doplnil obrazovou přílohou, včetně faksimilií některých dopisů.

(Vybral Jakub Šofar.)

----------------------------

Andrea Pitzerová

Andrea Pitzerová Jedna dlouhá noc

Andrea Pitzerová Jedna dlouhá noc Obecné dějiny koncentračních táborů

Andrea Pitzerová Jedna dlouhá noc Obecné dějiny koncentračních táborů Přeložil Radim Klekner.

Host

Foto: Jakub Šofar

Andrea Pitzerová: Jedna dlouhá noc

Političtí plánovači se vždy uchýlí k hromadnému zadržování osob, protože se zdá, že to může fungovat, a protože se vždy zdá, že je možné to provést humánním způsobem. Škody napáchané koncentračními tábory nikdy nezabránily reflexivnímu nadšení, aby byly využity znovu. Americká publicistka a spisovatelka Andrea Pitzerová začíná svou pouť po odvrácené straně dějin lidstva a pokroku na Kubě, kde se poprvé objevil pojem reconcentración, jako způsob boje Španělů proti kubánským povstalcům na konci 19. století, a zde i končí, kapitolou Guantánamo a svět, tedy současností: zmiňuje i barmské Rohingy či věznici Abú Ghrajb. Možná že výstižnější než jména táborů je to, co řekl soudce Nejvyššího soudu USA Antonin Scalia k internaci Američanů japonského původu za druhé světové války: „Děláte si legraci sami ze sebe, když věříte, že se podobná věc nebude opakovat.“

(Vybral Jakub Šofar.)

----------------------------

Kyber a eko

Kyber a eko Digitální technologie v environmentálních souvislostech

Host

Foto: Jakub Šofar

Kyber a eko. Digitální technologie v environmentálních souvislostech

Právě tak, jako se odborná lékařská veřejnost úspěšně postavila například proti kouření, musí nyní podniknout obdobné kroky v otázce rizik a vedlejších účinků digitálních IT – a nejméně smartphonů –, které již dosáhly pandemických rozměrů. Nečinnost celé lékařské obce je vysoce nezodpovědná. Sborník Kyber a eko o dvou rozdílných světech, pro někoho možná i civilizacích, začíná pěkně zostra, německý psychiatr Manfred Spitzer má jasno; ale není to tak, že ti ostatní (Václav Bělohradský, Jan D. Bláha, Jeremiáš Havranu, Jana Karlová, Martin Leskovjan, Martin Soukup) mu jednoznačně přitakávají – to by pak taková kniha neměla cenu. Edičně připravila environmentalistka momentálně žijící na Špicberkách Zdenka Sokolíčková, doslovem uzavřel Marek Orko Vácha. Co na to syslové, vrabci a tesaříci?

(Vybral Jakub Šofar.)

Reklama

Související témata:

Související články

Knižní výběr Salonu – inventura za rok 2019

Provedli jsme již tradiční „inventuru“ knih, které se nám během loňského roku sešly na redakčním stole, ale v tištěném Salonu jsme se jim věnovat nestihli....

Výběr článků

Načítám