Hlavní obsah

Knižní výběr Salonu: Liou Čen-jün, Wu Xiaobo, Sün-c', Cabeza de Vaca a poetická zoologie

Právo, SALON

V dnešním výběru Salonu najdete román Kdopak se baví, z něhož se prý dá o současné Číně dozvědět víc než z učených spisů, analýzu dynamiky čínského restartu Turbulentní dekáda, soubor naučení o konfuciánsky správném přístupu ke světu nazvaný Sün-c', tradičně Sün Kchuang, popis jednoho conquistadorského ztroskotání a také atlas „poetické zoologie“ zachycující různé zázraky evoluce.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Čínské oslavy příchodu lunárního Nového roku

Článek

Liou Čen-jün

Liou Čen-jün Kdopak se baví

Liou Čen-jün Kdopak se baví Přeložila Zuzana Li.

Odeon

Foto: Zdenko Pavelka

Liou Čen-jün: Kdopak se baví

Z dobrého románu se o zemi někdy dozvíte mnohem víc než z učených spisů. V téhle próze se například píše: Když do křesel okresních tajemníků usedli soudruzi Li a Ču, svolali zástupce příslušných obcí a újezdů a složitě se klikatící hranici překreslili v rovnou přímku. Kdo přišel o půdu, dostal náhradu. Pár nespokojenců, kteří dělali největší problémy, zatkli a odsoudili. Na Svátky jara uspořádali vzájemné návštěvy rozhádaných vesnic, hosté přivezli darem pár vepřů a ovcí. No a do dvou let bylo po územních sporech. Podvody, úplatky a korupce jsou v románu Kdopak se baví od jednoho z doma nejčtenějších autorů přirozené jako dýchání, ale jako podobně samozřejmé je zde zachyceno i stranické mimosoudní vyšetřování šuang-kuej. Kdo má štěstí, jde před soud, po jiných se slehne zem.

(Vybral Zdenko Pavelka.)

---------------------------

Wu Xiaobo

Wu Xiaobo Turbulentní dekáda

Wu Xiaobo Turbulentní dekáda Přeložili Zdeněk Hrdlička a Sebastian Aguas.

Mladá fronta

Foto: Zdenko Pavelka

Wu Xiaobo: Turbulentní dekáda

Na příkladech podnikatelů a firem ilustruje čínský publicista a ekonomický analytik historicky ojedinělou dynamiku čínského restartu. Wu není ani náznakem disident, lidskoprávní deficity si uvědomuje, ale na svou zemi je hrdý. Přesto mluvou své kultury neskrývá obavy: Právě teď se Čína, v pozici nové velké země, nachází v kritickém okamžiku svých dějin. Když se podíváme zpět, měli bychom být vděční a nadšení, přestože nás mnohé tíží. Budoucnost je skvělá. Nikdo však neví, kam nás zavede. A ještě například: Co se týká technologického pokroku, lze jen těžko předvídat, zda Čína v období, kdy „už o ničem nepochybuje a začíná rozumět světu“ a kdy stojí na pokraji velkých změn, dovolí, aby tyto nahodilé technologické proměny zapříčinily nějaké průlomové společenské efekty.

(Vybral Zdenko Pavelka.)

---------------------------

Sün-c', tradičně Sün Kchuang

Sün-c', tradičně Sün Kchuang Přeložil Lukáš Zádrapa.

Academia/FF UK

Foto: Zdenko Pavelka

Sün-cʼ, tradičně Sün Kchuang

Konfuciovy Hovory jsou v češtině dostupné dlouho. Dvě knihy navazující, výklady, které mají pro konfucianismus stěžejní význam (podobně jako evangelia pro křesťanství), se však překladu dočkaly až v poslední době. První se jmenuje Chan-fej-c’ a ve dvou svazcích vyšla v letech 2011 a 2013. Její překladatel Lukáš Zádrapa teď doplnil svou práci o druhé klíčové dílo. Je to soubor naučení o konfuciánsky správném přístupu ke světu i osobnímu životu. Shrnout se dá do jednoduché pragmatické poučky: co člověku a státu prospívá, to je dobré. Týká se to i přírody, kterou není třeba obdivovat, ale využívat ve vlastní prospěch. V uspořádání společnosti má Sün-c’ jasno: Stát je nejužitečnější nástroj v podnebesí, vládce, to je nejvýhodnější postavení na světě. Ale pozor: musí to být dobrý vládce.

(Vybral Zdenko Pavelka.)

---------------------------

Álvar Núñez Cabeza de Vaca

Álvar Núñez Cabeza de Vaca Ztroskotání

Álvar Núñez Cabeza de Vaca Ztroskotání Příběh trosečníka z pobřeží Mexického zálivu (1527–1537)

Álvar Núñez Cabeza de Vaca Ztroskotání Příběh trosečníka z pobřeží Mexického zálivu (1527–1537) Přeložila Jaroslava Marešová.

Argo

Foto: archív, Právo

Álvar Núñez Cabeza de Vaca: Ztroskotání

Hispanistka Jaroslava Marešová přeložila, obsáhlou úvodní studií a pečlivými vysvětlujícími poznámkami opatřila zprávu španělského conquistadora, jehož dobyvatelská výprava do Nového světa se změnila ve ztroskotání a několikaletý pobyt mezi indiány. Knihu můžeme číst jako historicko-etnografický dokument, ale i jako fascinující román o překračování hranic mezi světy. Když pochopili, jaká pohroma nás potkala a v jaké nouzi a bídě jsme se ocitli, sedli si mezi nás a bolestí a lítostí nad naším neštěstím se dali do žalostného pláče. (…) Pohled na soucit těchto tak prostých, hrubých a zvířatům podobných lidí s naším neštěstím umocňoval žal můj i ostatních mužů z družiny, takže jsme si vlastní bídu uvědomovali ještě palčivěji.

(Vybral Štěpán Kučera.)

---------------------------

Emmanuelle Pouydebat

Emmanuelle Pouydebat Atlas poetické zoologie

Emmanuelle Pouydebat Atlas poetické zoologie Přeložila Eva Ullrichová.

65. pole

Foto: archív, Právo

Emmanuelle Pouydebat: Atlas poetické zoologie

Autorka vybírá šestatřicet živočichů pro jejich kromobyčejné vlastnosti („záhady evoluce“ či spíš evoluční zázraky) vyvinuté k získávání potravy, rozmnožování, regeneraci či maskování. Výčet „zázračných“ zvířat (od „nesmrtelné“ medúzy a nezničitelných želvušek přes „zahradní architekty“ ptáky lemčíky po šimpanze-léčitele) trochu zakrývá, že fascinující jevy jsou všude kolem, i u zvířat „obyčejných“. Knížka je to ovšem krásná nejen zpracováním (na němž mají zásluhu něžné malby Julie Terrazzoni), ale i úžasem nad pro nás nekonečnou mnohostí živé přírody, svými podněty, jak můžou zvířecí schopnosti obohatit současnou vědu, a také environmentálním apelem na ochranu nejen zmíněných živočichů. Do hesel atlasu občas problesknou citáty z krásné literatury, popkultury či lidových přísloví, snad jako připomenutí, že jsme všichni součástí jedné biosféry.

(Vybral Štěpán Kučera.)

Reklama

Související témata:

Související články

Knižní výběr Salonu – inventura za rok 2019

Provedli jsme již tradiční „inventuru“ knih, které se nám během loňského roku sešly na redakčním stole, ale v tištěném Salonu jsme se jim věnovat nestihli....

Výběr článků

Načítám