Hlavní obsah

Existenciální drama jednoho rappera. I to nabídne přehlídka Tady Vary

Novinky, Zbyněk Vlasák

Tady Vary, přehlídka, která na začátku července nabídne v devadesáti šesti českých, moravských a slezských kinech šestnáct filmů a která aspoň částečně divákům nahradí zrušený ročník karlovarského festivalu, představí i příběh britsko-pákistánského rappera Mogul Mauglí.

Foto: KVIFF

Riz Ahmed jako rapper Zed ve filmu Mogul Mauglí

Článek

Rapper Zed je cestě k úspěchu. V New Yorku právě zakončil vlastní turné a brzy má vyrazit na mnohem větší šňůru jako předskokan jedné světové megastár. Má předtím ovšem týden volno, a když mu jeho přítelkyně během rozchodu vyčte, že sice pořád rapuje o svých pákistánských kořenech, ale u své rodiny nebyl dva roky, rozhodne se Zed, že vyrazí domů.

Zeda ztvárnil Riz Ahmed, britský herec známý z filmu Čtyři lvi nebo ze seriálu Jedna noc, jenž se tady poprvé podílel i na scénáři. Ten dal dohromady spolu s americkým režisérem Bassamem Tariquem.

„Bavili jsme se o tom spolu roky,“ říká Ahmed v rozhovoru pro Britský filmový institut. „Přemýšleli jsme o věcech, jako je rodina, umění, identita, kořeny. O tom, do jakého krásného zmatku se rodíme a jak se snažíme dovést sami sebe k něčemu, co bude tvořit jednotný celek, co bude dávat smysl, ale že nakonec zjišťujeme, že to, co hledáme, na nás ve skutečnosti čeká zpátky doma.“

Na Zeda zapůsobí návrat do Pákistánu silněji, než čekal, což jako diváci sledujeme v až magickorealistických obrazech a za rapování hlavního hrdiny, přičemž obojí působí velmi účelně, není to žádná manýra. A soundtrack lze víc než doporučit. Vše navíc dostane nový rozměr v momentě, kdy u Zeda propukne jakási autoimunitní nemoc a hrozí, že přijde nejen o vysněné turné, ale i o svůj život. Film se z popisu cesty ke slávě velmi rychle mění v existenciální nemocniční drama.

Hledat vlastní hlas

„Hlavní hrdina je Brit, ale forma klasického britského sociálního realismu se nám nezdála pro náš příběh a zachycení veškerého toho bohatství různých kultur ta pravá. Je to film o někom, kdo by chtěl být jako ti slavní američtí muzikanti, ale ani filmy jako Na pokraji slávy nám nepřipadaly jako ta správná inspirace. Zároveň se snímek odehrává v jižní Asii, ale nejde ani o bollywoodský film. Museli jsme vymyslet vlastní filmový jazyk, který je kombinací všeho zmíněného, a zároveň něčím originální. Hledali jsme v té změti tradic svůj vlastní hlas,“ říká Ahmed.

Film Mogul Mauglí měl premiéru letos na Berlinale. Přehlídka Tady Vary startuje po celé republice 3. července.

Reklama

Související články

Karlovarský festival letos nebude

S ohledem na přetrvávající opatření vlády v souvislosti s koronavirovou krizí a kvůli jejím mezinárodním dopadům a celosvětově komplikované situaci jsme...

Výběr článků

Načítám