Hlavní obsah

Dokument Olgy Špátové představí Gotta zblízka

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéry dokumentárního filmu, který o něm točila téměř rok režisérka Olga Špátová se svým manželem, kameramanem Janem Malířem, se Karel Gott nedožil. Je plánována na jaro příštího roku.

Karel Gott natáčí píseň do filmu Anděl Páně 2Video: Marlene Film Production

 
Článek

„Teď jsme ve střižně, mám tu svého muže a střihačku a pracujeme při zapálené svíčce. Od rána všichni volají a mně by se chtělo jen sedět, vzpomínat a brečet. Ale mnoho lidí, i těch kteří nebyli jeho největšími posluchači, mi řeklo, jak si uvědomují, že to byl výjimečný člověk, a to je důležité,“ řekla Právu ve středu Špátová.

Půjde o intimní snímek, Gott s manželkou Ivanou se na režisérku loni v září sami obrátili s nabídkou, zda by s nimi po deseti letech od dokumentu Fenomén Gott chtěla znovu natáčet.

„Neváhala jsem ani minutu,“ řekla Špátová. „Výzvu, abych natočila celovečerní dokumentární film o Karlu Gottovi, který svým uměním přináší radost už třem generacím posluchačů, jsem přijala jako závazek vůči tomuto legendárnímu zpěvákovi,“ dodala.

První natáčecí den se uskutečnil téměř vzápětí, již 22. října 2018. Dotočeno bylo letos v září. Cílem je představit Gotta nejen jako umělce, který se plně rozdával svým posluchačům, a jako nadšeného malíře, ale také jako milujícího manžela a otce.

„Šli jsme do tohoto druhého společného filmu s tím, že bude jiný než ten první, takže mě Karel velmi často překvapoval tím, jak do něj šel naplno. Pořád jsem se divila, že mu po těch šedesáti letech jeho kariéry o všechno tolik jde, že chce, aby byli diváci potěšeni, dojati i aby se smáli. A už teď můžu říct, jak nesmírně jsem vděčná, že se to podařilo, že se mi tolik otevřel a tolik nás s mým mužem Honzou přijal, že jsme se stali blízkými přáteli,“ řekla.

Doufali, že stihne premiéru

Špátová s Malířem samozřejmě věděli, že Gottova nemoc je velmi vážná. „Dlouho jsem doufala, že se dožije premiéry, že díky své vůli a také laskavosti a slušnosti, která tu v souvislosti s jeho kariérou vůbec nemusela být, má snad nějakého anděla. Ale pak už jsme věděli, že se to nestane. Byli jsme za ním před čtrnácti dny s ukázkami a on k tomu měl ještě připomínky, dal si od mého muže pivo, radoval se. Pro mě bylo nesmírně silné, že i v této situaci k nám byl ohleduplný a laskavý a děkoval nám, že ten film natáčíme s takovou láskou,“ řekla Špátová.

Dodala, že Gottova manželka Ivanka se pro ni stala velkým vzorem. „Tím, jak se o něj starala a jak z ní člověk necítil smutek, který by přenášela na něj. Pořád byla pozitivní a tím mu dodávala sílu třeba i k tomu, že ještě na svých červnových narozeninách zazpíval. A ohromnou radost mu dělaly i jeho holky. Na první pohled by nikdo nepoznal, jaký smutek v nich je, dělaly mu radost a legraci,“ dodala dojatá režisérka.

Premiéra filmu je plánována na 5. března a Špátová ujišťuje: „Karel Gott tam s námi bude.“

Reklama

Výběr článků

Načítám