Hlavní obsah

Z Jodie Comerové se díky seriálu Na mušce stala hvězda

Právo, Eva Vejdělková

Není to jen přirozený talent, mládí a krásná tvář, co vytvořilo z britské herečky Jodie Comerové hvězdu. Už třetí sezonu okouzluje fanoušky i kritiky svojí schopností v jedné roli brilantně přecházet od napětí a dramatu ke komedii. Mimořádnou příležitost ukázat světu právě toto své nadání jí přinesla postava psychopatické nájemné vražedkyně Villanelle v seriálu Na mušce.

Foto: Profimedia.cz

Jodie Comerová jako Villanelle v třetí řadě seriálu Na mušce

Článek

Seriál Killing Eve neboli česky Na mušce, jehož třetí řadu právě vysílá HBO, vypráví příběh dvou žen - trochu znuděné analytičky britské bezpečnostní služby Eve, která u kancelářského stolu sní o vzrušující práci agentky, a mezinárodní nájemné vražedkyně Oksany, která si říká Villanelle.

Mísí se v něm napínavý thriller s černou komedií, ale drama a napětí nikdy nezůstanou vedle humoru úplně stranou. Tradičně mužský žánr přitom oživují nejen dvě ženské hrdinky, ale také skutečnost, že pátrání po vynalézavé a nepolapitelné pachatelce vražd libující si v luxusu se brzy obrátí proti špionce a novým cílem Villanelle se stane právě ochranitelka zákona, která je jí v patách.

Seriál napsala na základě románu Lukea Jenningse herečka, scenáristka a producentka Phoebe Waller-Bridgeová na objednávku televize HBO, která se na ni obrátila po úspěchu jejího komediálního seriálu Fleabag (Potvora). Nad svojí novinkou jí pak HBO svěřila i kompletní dohled, tedy funkci showrunnerky.

Foto: ČTK

Jodie Comerová

Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat - kanadská herečka korejského původu Sandra Ohová, kterou proslavil už seriál Chirurgové, loni získala za roli špionky Eve Zlatý glóbus a Jodie Comerová kromě britské BAFTA i cenu Emmy.

Druhou a třetí řadu Na mušce sice pak od Phoebe Waller-Bridgeové postupně převzaly další autorky, ale Phoebe se stala producentkou seriálu a úspěšný titul má tedy stále pod dozorem. A je to právě ona, o kom Jodie Comerová dnes vděčně mluví jako o člověku, který pomohl stvořit excentrickou a nepředvídatelnou Villanelle i na place.

„Zpočátku jsem s tím přepínáním mezi komedií a temnou náladou bojovala, protože jsem se s takovou rolí nikdy předtím nesetkala. Phoebe mi s tím v první řadě opravdu pomohla. Během natáčení mě požádala, abych zahrála scénu opačně, než jak jsem si ji původně přečetla. Přinutila mě tím uvědomit si, že když se odvážíš udělat něco, co je trochu absurdní, může se stát zázrak," říká v jednom z rozhovorů pro BBC.

„Když jste v bezpečném prostředí a odvážíte se riskovat, můžete přijít s něčím opravdu brilantním. V nejhorším to nefunguje a vy se jen pohnete z místa,” dodává.

Nový vítr v seriálech

Obrovský ohlas a sympatie fanoušků, který si její psychopatka Villanelle získává, si herečka vysvětluje hlavně tím, že diváci u její postavy spatřují záblesky lidskosti, které se však vzápětí ztratí.

„V jejím chování a každodenních způsobech můžeme někdy vidět sami sebe. Ale nikdy ne ve chvílích, kdy jde o vraždění!"

Seriál podle ní není jedinečný jen náladou, tedy tím, jak přechází mezi humorem, napětím a tragikou. Další příčinou diváckého zájmu je podle Jodie skutečnost, že neodpovídá žánrovým klišé. Od typického špionážního nebo krimi thrilleru se liší nejen ženskými hrdinkami, ale také tím, co autorka v rámci žánru dokázala vybudovat za nimi.

Jsou to totiž dvě mimořádně chytré ženy, které sice představují protiklady, ale přitom jsou podobně fascinované tím, co dělají, a tato vášeň se nakonec promění ve vzájemnou posedlost.

„Tohle narušilo mnoho stereotypů, zejména pokud jde o Villanelle. Seriál přináší na obrazovku čerstvost a energii, jakou lidé dosud neviděli,“ shrnuje Jodie.

Foto: Profimedia.cz

Sandra Ohová

A jak se jí pracovalo se Sandrou? Starší Kanaďanka, která byla už na začátku seriálu známou herečkou, je prý především velkorysá a vtipná.

„Každý, s kým mluvíte, kdo pracuje na place, řekne, že postoj hlavního herce ovlivňuje celý štáb. Tohle natáčení je to nejšťastnější a nejpohodovější, na kterém jsem kdy pracovala, a je to právě díky osobnosti Sandry,“ dodává.

Teprve sedmadvacetiletá Jodie pochází z Liverpoolu, a v podstatě stále žije s rodiči, i když loni doma příliš nepobyla. Kromě toho, že točila na kontinentu, především v Barceloně, třetí řadu seriálu Na mušce, zavedla ji práce také do Bostonu, kde s Ryanem Reynoldsem natočila akční sci-fi komedii Free Guy.

Reynolds, který přispěl k tomu, že Jodie dostala v jeho komedii svoji první hlavní filmovou roli, nedávno svěřil Vogue, že ji považuje za mimořádně talentovanou, ale především pracovitou.

„Někdy přemýšlím, jestli si lidé, kteří dělají na Killing Eve, uvědomují, jaké mají štěstí, že mají právě ji. Hvězdu, která se umí tak obratně pohybovat mezi komedií a dramatem,“ řekl.

Foto: HBO

Villanelle v třetí sérii pátrá po své ruské rodině, o níž se domnívala, že zahynula při autonehodě.

Když ji obsadil do svého filmu, po prvním setkání prý následovalo několik týdnů, kdy její postavu přepisovali.

„Hlavně proto, že ona zvládne cokoli. A vypadá to, že bez námahy. Nedovolí, abychom viděli tu práci, která za tím je. Ale tvrdě pracuje, hodně tvrdě.“

Jodie se k herectví vypracovala sama. Nepochází z umělecké rodiny a k profesi se dokonce dostala náhodou, na což má podle ní člověk šanci tak jedna k milionu.

Za pokladnou Teska

Objevili ji už ve dvanácti letech. Tehdy byla členkou taneční skupiny, ale když zmeškala přípravu na místní divadelní festival, vyhodili ji z ní. Místo toho tedy vystoupila s dramatickým monologem, což jí vyneslo doporučení na BBC Radio 4, kde si pak vydělala svých prvních 200 liber za roli.

Přestože pak přišly i televizní role, Jodie ze střední školy neutekla a rozhodla se ji dokončit. Přitom však během dospívání zároveň stále pracovala. I když si vzpomíná na asi osmiměsíční přestávku, kdy se jí později tak nedařilo.

„Ráno vstanete, jdete na vlak, jedete dvě hodiny na konkurz a po deseti minutách jedete zase zpátky. Někdy jsem to takhle dělala třikrát týdně. Uvědomila jsem si, že jsem v podstatě smrděla zoufalstvím. Dostala jsem se totiž do situace, že jsem žila myšlenkou: Potřebuji práci. A když pak jdete na konkurz, je to na vás znát.“ A tak se živila jako kterýkoli mladý Brit - dokonce i za pokladnou Teska.

Překonat náročné období jí prý pomohl otec, který je sportovním fyzioterapeutem. „Když byl můj táta mladší, hrál dobře fotbal, a mohl se opravdu dostat daleko. Řekl mi, že v osmnácti devatenácti letech ale udělal chybu, protože jen tak proplouval životem a popíjel s kamarády. Nemůžeš sedět na dvou židlích, říká. Jestli chceš něco dělat, musíš se tomu věnovat na sto procent,“ svěřila Vogue.

Z místa se pohnula díky liverpoolskému herci Stephenu Grahamovi, který s ní točil pro BBC. Její výkon se mu tak líbil, že zavolal svojí agentce Jane Epsteinové a přesvědčil ji, aby Jodie zastupovala. „Měla jsem štěstí,“ říká o setkání s ním Jodie. „Doufám, že pokud se někdy ocitnu v situaci, kdy potkám někoho, jako jsem byla já, udělám pro něj totéž, co Stephen udělal pro mě.“

Nebýt však talentu a pracovitosti, sotva by získala cenu Emmy nebo se ve svých sedmadvaceti letech ocitla v letošních nominacích na Zlaté glóby vedle filmové hvězdy, jako je Nicole Kidmanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám