Hlavní obsah

Woody Allen nekončí, vydává eseje a v Paříži natočí drama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Woody Allen prokazuje, že je schopen přežít téměř všechno. Vypadalo to, že kariéra „toxického“ režiséra, herce a spisovatele skončila kvůli MeToo a nepodloženým obviněním ze sexuálního obtěžování, 86letý Allen se ale dokázal vrátit.

Foto: Profimedia.cz

Woody Allen

Článek

Před dvěma lety málem nevyšly Allenovy memoáry, když proti němu tisk zahájil nenávistnou kampaň. Desítky let staré obvinění, že obtěžoval adoptivní dceru Dylan, se nikdy nepotvrdilo, úřady to smetly ze stolu. Přesto zaměstnanci amerického nakladatelství demonstrovali proti vydání memoárů. Někteří kolegové od filmu odvedli špinavou práci, když ho bez důkazů obviňovali, a producenti s ním odmítali natočit už domluvené filmy.

V červnu má vyjít anglicky kniha humoristických úvah Zero Gravity. Některé z nich jsou nové, jiné už vyšly v magazínu The New Yorker. Otázku sexuálního obtěžování však autor uzavřel ve svých nedávných memoárech a v nové knížce se k tomu už nevrací.

Zato se tam budou vyskytovat „koně, kteří malují“ a „auta, která přemýšlejí“. Má jít hlavně o humor, i když vydavatel nevyloučil závažnější pasáže.

Poláci zrušili Nohavicovi koncerty

Kultura

Allen se současně nevzdává ani filmu. Má připravený scénář, který se má realizovat v Paříži, a nejde o komedii. Podle autora „vypadá trochu jako Match Point“ (Match Point bylo zdařilé drama roku 2005, v němž se mladík bez morálních zábran dostane přes manželku do bohaté společnosti, jenže ve skutečnosti ho přitahuje chudá Američanka).

Režisér nyní točí pouze v Evropě, protože v Americe pořád zůstává na „blacklistu“. Loni se upřímně vyznal, že Evropu má stejně radši.

„Film ve státech nikdy nedospěl, jde jen o zisk,“ tvrdí Allen. „Když jsem byl mladý, chtěl jsem vidět všechny evropské filmy, ty americké mi připadaly dětinské. A pořád jsou.“

Reklama

Výběr článků

Načítám