Hlavní obsah

Vlastenec, nebo zrádce národa? ČT uvede film o Moravcovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká televize uvede dvoudílný film Anatomie zrady – Emanuel Moravec v premiéře na ČT1 v neděli 26. dubna a 3. května, vždy od 20.10 hodin.

Foto: Česká televize

Z filmu Anatomie zrady – Emanuel Moravec

Článek

Kontroverzní Emanuel Moravec byl československým legionářem, Masarykovým spolupracovníkem i kolaborantem s nacisty. Film o jeho podivném osudu natočil režisér Bisera A. Arichtev a do titulní role obsadil Mariána Labudu mladšího.

Moravec byl až příliš ambiciózní člověk, který toužil po penězích a poctách. Nenarodil se jako zločinec, jen se v něj pomalu měnil. Ostatně ani samotný Heydrich nebyl v mládí žádná zrůda, ale ego a kariéra udělaly své.

„Při přípravě projektu se scenáristy Lucií a Josefem Konášovými jsme řešili to, jak vykreslit zápornou postavu, která je zároveň hlavním hrdinou, takže divák prochází celým příběhem spolu s ním. Moravec nebyl původně negativní postavou, bojoval v legiích, byl milujícím otcem tří synů, psal dobré analytické články. Myslím, že ve filmu se podařilo vystihnout právě ten přerod, kdy se ze slušného člověka stane souhrou okolností, slabostí charakteru, ambicemi a touhou po penězích někdo, kdo se podílí na strašlivém zlu, namlouvaje si, že jedná ve jménu svého národa,“ řekla kreativní producentka Alena Müllerová.

Foto: Repro z knihy Protektorát Čechy a Morava v obrazech

Emanuel Moravec v uniformě plukovníka generálního štábu (1935).

„Chtěl jsem, aby Moravec nepůsobil jednobarevně. Takový nebyl. Byl především studovaný a obratný řečník, analytik, a později obávaný politik. Byť tak může z dobových fotografií působit – nebyl to žádný neohrožený voják. Hledal jsem někoho, kdo naplní postavu jako milujícího otce, jako vlastence a současně jí uvěříme tu obrovskou změnu a oddanost v to, co bude dělat dál. Nechtěl jsem, aby působila hrubě, ale přitom v nás od určité chvíle vyvolávala nepříjemné pocity,“ dodal Biser A. Arichtev.

V dalších rolích se objeví jako synové Emanuela Moravce Filip Březina a Oskar Hes a jako manželka Dana Droppová. K. H. Franka hraje André Hennicke a Reinharda Heydricha Detlef Bothe. Menších rolí se ujali Vladimír Polívka, Ondřej Vetchý, Viktor Preiss a Pavel Kříž.

Reklama

Výběr článků

Načítám