Hlavní obsah

Utekl ze Sýrie, válka ho dostihla Ukrajině. Nejlepší film Jednoho světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu za nejlepší film festivalu Jeden svět získal letos koprodukční dokumentární snímek Z deště pod okap režisérky Aliny Gorlovy.

Trailer filmu Z deště pod okapVideo: jedensvet.cz

 
Článek

Andrij se svojí rodinou opustil válkou zmítanou Sýrii. Usadil se na Ukrajině, ale tam ho zastihl další válečný konflikt. Válka rozehnala jeho rodinu do celého světa. Bratři žijí v Německu nebo v Iráku a Andrij se snaží obnovit kontakt se všemi členy rodiny. Sám se však nachází uprostřed války, v níž se rozhodne pomáhat místním jako dobrovolník Červeného kříže.

Foto: Jeden svět

Alina Gorlova, režisérka filmu Z deště pod okap

„Dokonale vystavěný příběh nádherně nasnímaný černobílou technikou je uvážlivě dramaticky rozčleněný do devíti kapitol. Obdivovali jsme, jak pečlivě, důsledně a promyšleně buduje postavy a jejich příběhy. Film je znamenitou ukázkou všech aspektů filmové práce,“ uvedla porota Jednoho světa.

Filmy budou od 20. května do 6. června k dispozici na platformě Jeden svět online. Na vybrané premiéry zahraničních a českých filmů se mohou diváci těšit do letních a autokin a to od 20. do 28. května v Praze a v mnoha dalších městech po celé republice. Více informací o programu najdete na www.jedensvet.cz.

„V mezinárodní porotě zasedl třeba francouzský režisér a producent Thomas Balmés, jehož film Zazpívej mi byl oceněn na loňském ročníku festivalu, Sigrid Dyekjær, která patří k nejzkušenějším dánským producentkám a pořádá kurzy a přednášky na filmových školách po celém světě, a vedoucí výroby dokumentárních filmů v HBO Europe Hana Kastelicová,” sdělila za festival Nikola Páleníčková.

Mizející děti v Číně

Hlavní cenu poroty za režii získali Delphine Deloget a Stéphan Correa, režisérka a režisér snímku O muži, který hledal svého syna.

Tento příběh poukazuje na to, že že v Číně zmizí každoročně beze stopy obrovské množství dětí, po kterých zoufalí rodiče neúnavně pátrají. Jedním z nich je i hlavní protagonista filmu Wu. Ten svého syna hledá už deset let.

„Tento film je působivým příběhem oddaného otce, který navzdory tragickým okolnostem nepřestává milovat své dítě a dál mu na něm záleží. Příběh nám také přibližuje atmosféru života v dnešní Číně. Režisérům se podařilo obě dějové linie organicky propojit a vytvořit ucelený a emocionální příběh,“ sdělila porota.

Zvláštní cenu za režii obdržel režisér Aliaksej Paluyan za film Kuráž o Běloruském svobodném divadle, který zachycuje protivládní protesty a aktuální situaci v Bělorusku.

Porota Václava Havla vybírala z dokumentů uváděných v kategorii Máte právo vědět a oceňuje film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Vítězem je dokument Jedním dechem režisérky Nanfu Wang o koronavirové krizi v Číně.

Režisérka vyslala své spolupracovníky do ulic, nemocnic a na hřbitovy a záběry pak dává do kontrastu s čínskou televizní propagandou, která místo převzetí odpovědnosti za situaci od počátku lhala, zlehčovala závažnost nákazy a popírala její důsledky.

Reklama

Výběr článků

Načítám