Hlavní obsah

Sobota na Festivalu francouzských filmů: Žena napříč kontinenty

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský fotograf, novinář, reportér a environmentalista Yann Arthus-Bertrand a filmová režisérka a novinářka Anastasia Mikova dali v celosvětovém projektu nazvaném Žena možnost promluvit více než dvěma tisícovkám žen z padesáti zemí světa. Film je k vidění dnes ve 20.30 hodin na online Festivalu francouzských filmů na portálu DAFilms.cz.

Trailer k filmu Žena

 
Článek

Navzdory širokému záběru jde o dosti detailní pohled, jenž poukazuje na nespravedlnosti, kterým ženy čelí a zároveň vyzdvihuje jejich vnitřní sílu a schopnost měnit svět.

„Některé projekty si vás prostě najdou samy,“ říká Bertrand. „Když jsme v letech 2012 až 2014 natáčeli náš předchozí film Člověk, byla to právě svědectví žen, která nás hluboce zasáhla. I když se před rozhovorem mnohdy ostýchají a jsou nedůvěřivé, před kamerou to všechno zmizí. Je to jako by na tento okamžik čekaly celý život. Jako by to pro ně byla otázka života nebo smrti. Ženy potřebují mít možnost mluvit. Především ale potřebují být slyšet.“

Film je založený na osobních zkušenostech a přináší svědectví různých žen od hlav států přes královny krásy a řidičky autobusů až po farmářky z odlehlých oblastí a přináší komplexnější obraz toho, co v dnešním světě znamená být ženou. Prostory mezi jednotlivými výpověďmi jsou za pomoci umělců vizuálně rozšířeny o příběhy žen, které jsou zobrazeny buď jednotlivě v rámci jejich každodenního života nebo na velkých shromážděních, kde se jich spojí tisíce dohromady.

Režiséři také spolupracovali s umělci, třeba fotografem Peterem Lindberghem, aby přiblížili například vztah žen k vlastnímu tělu, nebo s tanečníky ze skupiny Bandaloop, kteří pomocí metaforického tance ilustrují sílu a schopnost žen.

Anastasia Miková přibližuje vznik filmu, jehož témata určovaly ženy samy podle toho, co považovaly za skutečně důležité. „Mluvily s námi o práci, vzdělání, emancipaci nebo mateřství. Rozebíraly také velmi intimní témata jako vztah k vlastnímu tělu nebo první menstruace. Podělily se o vtipné, překvapivé, dojemné ale i děsivé vzpomínky. Jedna z věcí, která nás zasáhla nejvíce, byla neuvěřitelná odolnost žen a jejich schopnost postavit se, navzdory očekáváním, veškerým problémům tak samozřejmě, jako by to, jak řekla jedna z nich, bylo součástí jejich DNA.“

Tvůrci filmu založili sdružení WOMAN (s) - Women On Media And News (school), jemuž budou věnovány všechny příjmy z filmu a jehož hlavním posláním bude pomáhat ženám a mladým dívkám z celého světa v profesích spojených s médii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám