Hlavní obsah

Slánský, Izrael i české sexuální dějiny. ČT uvede desítky dokumentů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize uvede letos desítky nových dokumentárních filmů. Tematicky jde o cestování, portréty osobností či historii bitev, válek i sexu.

Foto: Svatava Kučerová

Betonová zeď oddělující Západní břeh Jordánu od Izraele v blízkosti hraničního přechodu Kalandíja.

Článek

Série Český žurnál nabídne autorské dokumenty o problémech s bydlením, o klimatických změnách, o Ugandě nebo o kauze červených trenýrek na Hradě.

„Sledovali jsme třeba, jak se řeší problémy s vodou... V dokumentu je dobře vidět, že ne vždy je to s nedostatkem vody tak, jak se zdá,“ uvedla novinářka Sandra Kisič, která se vypravila do Ugandy.

Režisér Martin Vadas se pustil do tématu politických procesů 50. let ve filmu Rudolf Slánský. Slánský byl oddaný komunista, likvidátor opozice po roce 1945. Patřil k nejmocnějším bolševikům, až se jednoho dne stal sám obětí svých soudruhů.

Jakub Tabery natočil dokument Generál in memoriam o Karlu Lukasovi, který za 1. světové bojoval za vznik Československa, ve druhé válce opět bránil republiku a po únoru 1948 se stal obětí komunistické totality.

Foto: Jan Pivoňka

Veronika Žilková v Izraeli

Tajná historie – Sexuální dějiny českých zemí je dokument o historii sexu. Od 19. století proběhlo několik revolucí v oblasti sexu. Jak fungovala sexuologie třeba v 60. letech a jaké problémy řešíme dnes?

Labyrint světa a ráj srdce. Česká kniha, kterou obdivuje celý svět

Kultura

Ve filmu Bílá hora zkoumá fakta a legendy o slavné bitvě režisér Pavel Jurda. Dokudrama Jan Amos Komenský zase připomene českého génia, kterého zná celý svět.

Herečka Veronika Žilková se vydala do Izraele v dokumentu Křížem krážem Izraelem. „Mýtus je, že Izrael je nebezpečná země. Není to pravda... Je to země, kam můžou jet ženy samy, nemusejí se bát. Ta země je nádherná,“ uvedla Žilková.

Reklama

Výběr článků

Načítám