Hlavní obsah

Sissi a Koruna, dvě královské série. Šálek vídeňské kávy, nebo raději anglického čaje?

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli večer skončila v České televizi další z mnoha repríz pětašedesát let starého třídílného filmu o rakouské císařovně Alžbětě, řečené Sissi, kterou nezapomenutelně ztvárnila Romy Schneiderová.

Koruna - Série 4 trailer

 
Článek

A už dva týdny je na Netflixu k vidění čtvrtá řada seriálu Koruna, jejíž hlavní postavou je současná britská královna Alžběta II.

Obě díla tedy mají společné jméno hlavní hrdinky, v obou případech jde o ztvárnění osudů ženy spoutané přísnými pravidly císařského, respektive královského dvora.

A v obou případech jde o postavy obecně dobře známé, byť k tomu, že Sissi je dodnes populární, nepochybně významně přispěla právě Schneiderová.

Co je však odlišuje, je způsob ztvárnění. Sissi je našlehaná jako pravá vídeňská káva, zdobená mnoha detaily, které s realitou nemají mnoho společného. Ale vůbec to nevadí, vše se již (ne)odehrálo dost dávno na to, aby se někdo mohl cítit osobně dotčen.

Tři Zlaté glóby

Koruna od první do konce třetí série získala tři Zlaté glóby, deset cen Emmy, sklízí pochvalné recenze a podle údajů Netflixu ji vidělo více než sedmdesát milionů domácností. Historici donedávna vyzdvihovali, že až na úplné drobnosti se hodně přibližuje realitě.

Čtvrtý díl, jehož hlavní linií jsou setkání, svatba a manželství prince Charlese a princezny Diany, však nyní vyvolal bouři, v níž se blýskl i britský ministr kultury Oliver Dowden. Hodlá požádat společnost Netflix, aby zřetelně uvedla informaci, že jde o fikci. Mladá generace by se prý jinak mohla mylně domnívat, že příběh královské rodiny v seriálu odpovídá skutečnosti.

Důvodem je především vyobrazení prince Charlese, které prý z něj dělá chladného a nevěrného muže. Že byl Dianě nevěrný se svou současnou manželkou Camillou, je obecně známý fakt, ale byl vůči ní také arogantní a necitlivý? Pamětníků je ještě pořád hodně, Diana byla velmi milovaná, ale Charles je přece jen následník trůnu.

Koruna zkrátka chutná jako pravý anglický čaj. Lahodný, ale poněkud natrpklý, stejně jako reakce, které ho nyní provázejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám