Hlavní obsah

Seriálový hit s Anistonovou The Morning Show se vrátí na podzim

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimo hlavní proud se nedávno vynořil seriálový hit The Morning Show z dílny Apple TV+. Po deseti dílech bylo jasné, že jde o silný fenomén, a tvůrci potvrdili, že bude pokračovat další řadou, pravděpodobně v listopadu 2020.

Upoutávka na seriál The Morning ShowVideo: Apple

 
Článek

Hlavními hvězdami chytře napsaného napínavého příběhu s krutými morálními dilematy jsou Jennifer Anistonová, Steve Carell a  Reese Witherspoonová. Hereckou sestavu doplnili Billy Crudup, Nestor Carbonell, Mark Duplass, Bel Powley či Karen Pittmanová.

Morning Show je americké „Dobré ráno“, povídavý ranní televizní pořad. V zámoří je ale samozřejmě mnohem naleštěnější, akčnější, hlučnější a především tam jde o nesrovnatelně větší peníze. Moderátor (Carell) a jeho kolegyně (Anistonová) vydělávají miliony dolarů ročně a k narozeninám dostávají v práci třeba motorku Ducati za desetitisíce dolarů. Není divu, že rozdávají úsměvy na každou stranu - až do chvíle, kdy v televizi začne řádit MeToo.

Dlouholetá moderátorská hvězda je pak bez soudu a bez diskuze okamžitě vyhozena a zatímco zuří ve své luxusní rezidenci, jeho kolegyně strachy ani nedutá. Stárnoucí moderátorka Alex není naivní, dobře ví, že bez kolegy je tak trochu na odstřel a na její nesmyslně přeplacené místo už se cpou mladší ženy, které jsou sice navenek pobouřeny sexuálními aférami, ale ve skutečnosti se zase tolik nebrání, pokud se dolary sypou.

Scénář seriálu The Morning Show překvapil nižší dávkou korektnosti, než se dala očekávat. Psaly ho většinou ženy (Kerry Ehrinová, Torrey Speerová, Erica Lipezová), čímž se producenti mazaně vyhnuli výkřikům proti zlým bílým mužům.

Angelina Jolie chce v televizi učit mladé, jak poznat fake news

Film

Seriál je na americké poměry „drzý“. Chlípný moderátor - predátor je napsán a Carellem skvěle zahrán jako milý a dobře vypadající člověk, se kterým se dá povídat. Dělá vtípky, občas někoho pozve na pivo a občas také podvádí manželku, třeba s mladou asistentkou produkce. Weinsteinovské monstrum? Určitě ne. K žádnému znásilnění v seriálu nedojde. I když scénář v závěru poněkud vyměkne, a ozve se teatrální americká aktivistická nota, není nijak přehnaná.

Foto: Apple TV+

Falešné úsměvy v televizním studiu - The Morning Show.

Reese je jako neznámá drsná novinářka z regionu fajn, ale The Morning Show stojí na Jennifer Anistonové podávající svůj životní výkon. Pokud ještě existoval někdo, kdo si myslel, že je to jen polozapomenutá „srandovní Rachel z Přátel“, po The Morning Show už to nelze tvrdit ani v legraci. Postavu televizní moderátorky Alex vypracovala k dokonalosti. Na začátku může vypadat jako tichá oběť, postupně ale přidává nové a nové vrstvy. Povrchní žvásty pro masového diváka o tom, jak jsme všichni v šoku a je nám to líto, přecházejí v pravdivější polohu.

Trochu svého kamaráda a kolegu lituje, ale hlavně lituje sama sebe a faktu, že by mohl vyschnout pramen milionů dolarů, ve kterém se tak ráda koupe. A tak Alex lže, vyhrožuje, intrikuje, řve a „fuckuje“ ze všech sil.

Seriál perfektně vygradoval až do finále, kdy se otřásla celá televize včetně prolhaného vedení. Český divák, který se mohl po MeToo mylně domnívat, že Američani jsou blázni bez kontaktu s realitou, by The Morning Show určitě měl vidět. Autorky seriálu připouštějí, že lynčovat moderátora kvůli dobrovolnému sexu s dospělou kolegyní je přinejmenším diskutabilní. A pomaličku se klube ven nepříjemná pravda - dlouhá léta to tak chodilo a nikomu to nevadilo.

Americké herecké ceny získali Pitt, Anistonová, De Niro i Phoenix

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám