Hlavní obsah

Sci-fi festival Future Gate se inspiroval i koronakrizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské Lucerně začne 15. září festival sci-fi filmů a kultury Future Gate. I kvůli koronakrizi letos klade důraz na postapokalyptickou tématiku.

Foto: Future Gate

Film Utajení bohové

Článek

Festival zasáhne také Brno, ozvěny festivalu se budou konat v Šumperku, Košicích a Plzni.

„Koronavirus postavil před náš svět novou výzvu. Naše civilizace čelí hrozbě nejen zdravotní, ale i ekonomické a potažmo sociálně-politické. Ukázalo se, že lidstvo je zranitelnější mnohem víc, než jsme si mysleli. Onemocnění Covid-19 však není první reálná hrozba, které lidstvo čelí. Filmaři již mnoho let předkládají své apokalyptické vize, ať už to jsou jaderné následky případné 3. světové války, strach z virů mimozemského původu vystřídaly v posledních desetiletích reálnější hrozby jako je devastace přírody, globální oteplování a nedostatek vody. Vypadá to, že největší hrozbou pro lidstvo je lidstvo samotné,” uvedl pořadatel festivalu Filip Schauer.

V hlavní soutěži se objeví třeba turecké komorní drama Ve stínech režiséra Erdema Tepegoze v hlavní roli s Numanem Acarem (Aladin, Spider-Man), Utajení bohové španělského režiséra Chino Moyi, kteří jsou podle tvůrců „potemnělou mozaikou několika lidských osudů, která diváka provádí různými kouty dystopické Evropy”, či americký snímek Lapsis, který získal hlavní cenu na festivalu v Bucheonu.

Známý režisér Neill Blomkamp po sci-fi blockbusterech Elysium a Chappie okusil nový žánr. Hororová novinka s nadpřirozenými silami Demonik slibuje napínavou podívanou. Pátým soutěžním a zároveň zahajovacím filmem festivalu je francouzský snímek Poslední mise záhadného Paula W.R.

RECENZE: Hrdinové na baru. Podařený debut s Pechlátem, Jeřábkem a Brouskem

Film

„Ambiciózní, vizuálně podmanivý debut režiséra a scenáristy Romaina Quirota reaguje na klimatické nebezpečí a představuje svět, kde většina volně žijících živočichů vyhynula, zásoby ropy, uhlí a plynu došly,” popisují jej pořadatelé festivalu.

Vedle novinek funguje také sekce legendy žánru a sekce dokumentárních filmů.

Novinkou 8. ročníku festivalu je studentská soutěž, kam je přihlášeno 50 snímků.

Reklama

Výběr článků

Načítám