Hlavní obsah

Sci-fi Devs. Sexy ajťačka na stopě zločinu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minisérie Devs režiséra a scenáristy Alexe Garlanda je sci-fi drama, které zavede diváky do prostředí technologických firem v Kalifornii. Málokdo ví, čím se konkrétně zabývají, a Devs napovídá - radši to ani nechtějte vědět.

DEVS - Seriál na HBOVideo: HBO

 
Článek

Hlavní hrdinkou Devs je ajťačka Lily, kterou hraje stoupající hvězdička Sonoya Mizuno. A jak už to v seriálech bývá, je to samozřejmě mladá a sexy ajťačka. Bydlí se svým přítelem Sergejem, rovněž mladým sexy inženýrem, a pracují ve stejné firmě. Sergeje náhle povolají k mimořádnému tajnému projektu, který probíhá ve speciální budově, z níž se nesmí nic odnášet a nikdo kromě několika inženýrů a ředitele firmy tam nemá přístup.

Krátce poté, co Sergej do budovy vstoupí, zemře. Lily zůstane jen jeho mobil. Zde musí divák scénáři odpustit drobné nesrovnalosti. Postava Lily má být velmi inteligentní odbornice, ale hned uvěří tomu, že přítel spáchal sebevraždu na základě jednoho nejasného videa, které se dá zfalšovat. Fanoušky detektivek asi pobaví, že mladý člověk, který nikdy netrpěl depresemi, páchá „sebevraždu” den poté, co vstoupil do tajného projektu. Seriál navíc taktně mlčí o tom, co dělá policie, FBI a podobně.

Foto: Hulu

Nick Offerman a Sonoya Mizuno v seriálu Devs

Díky mobilu se Lily dozví, co byl Sergej zač a do čeho se namočil. Na vlastní pěst se pak pouští do dalšího pátrání.

Jednou ze silných stránek Devs je futuristický vizuál. Odehrává se ve firmě sídlící ve skleněných a betonových budovách uprostřed lesa. Areálu vévodí obrovská děsivá socha holčičky (zřejmě šéfova zemřelá dcera). Areál by mohl dostat cenu za originální architekturu, ale ve své podstatě je hrůzný a depresivní.

Šéf firmy Forest vypadá jako vousatý technologický šílenec bez morálních zábran, od kterého by člověk nějakou vraždu docela čekal. Paranoidní atmosféru seriálu přiživuje perfektní práce se zvuky a zneklidňující hudbou, která zní v převážně mlhavých či hodně temných prostředích. Pozoruhodné, jak strašidelně může působit jindy tak prosluněná Kalifornie.

Seriál nelze recenzovat podle dvou dílů, ale začátek vypadá přinejmenším zajímavě. S českými titulky je k dispozici na HBO GO.

10 sci-fi filmů, které jsou kultovní a měli byste je vidět

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám