Hlavní obsah

RECENZE: Přeskočil na americkou loď. Napínavý příběh malého sovětského člověka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dokumentárním filmu Skok se režisérka Giedre Žickyteová vrací k u nás neznámému příběhu Litevce, který za sovětských časů přeskočil uprostřed moře na americkou loď a požádal o azyl. Následný osud prostého sovětského občana je téměř neuvěřitelný.

Trailer filmu SkokVideo: HBO

 
Článek

V roce 1970 se mělo konat americko-sovětské jednání o rybolovu na moři poblíž Martha's Vineyard, což je malý ostrov ve státě Massachusetts. Na palubě byl i Litevec Simas Kudirka, kterému děda kdysi vyprávěl o krásách vzdálených zemí, a proto zatoužil být námořníkem. Jenže jak později zjistil, sovětské lodě jsou jen vězení na vodě.

Ve chvíli setkání s Američany se Simas rozhodnul improvizovat a odvážně přeskočil na americkou loď. Nepočítal ale s tím, že tam bylo několik skalních sovětských komunistů. Začali ho mlátit a pokusili se ho škrtit lanem. Kdyby jeden americký námořník nezakročil, možná by to nepřežil.

Kapitán americké lodi byl zmatený, chtěl Litevci pomoci, ale neodvažoval se sám rozhodnout. Udělal velkou chybu, když zavolal svému nadřízenému a zeptal se na postup - ten mu řekl, že nesmí nic dělat. To byl i podle amerických předpisů špatný postup, žádosti o politický azyl se mělo vyhovět. Nadřízeného pak odvolali, ale to nebohému Simasovi nepomohlo, byl zavlečen zpět do Sovětského Svazu a uvězněn.

Foto: HBO

Skok z lodi v roce 1970 řešily špičky diplomacie.

Litevec seděl v gulagu a netušil, že se stal celebritou. Lidé kvůli němu pořádali demonstrace, řešil to i americký prezident a televize Paramount začala chystat o Simasovi film.

Vyústění všech událostí je tak překvapivé, že dokumentaristé získali úplně bez práce skvělou pointu.

Simas dojímá svou prostotou a upřímností, když tak trochu ve stylu Forresta Gumpa rozmlouvá s Američany. Nechápali pohled člověka, který zažil realitu socialismu. Jeden z nich se snažil o objektivitu a říkal něco o New Yorku a ulicích plných odpadků. Sovětský občan na něj jen zíral a emotivně vykřikoval špatnou angličtinou. Odpadky? V odpadcích je funkční stereo přehrávač a televize. Na to bych musel v Rusku rok pracovat!

Skok je tak mimo jiné i lekcí o nepřenositelnosti lidské zkušenosti. Hlavně je to ale  silný film, napínavý a plný emocí. Malý sovětský človíček Simas v něm prožívá výbuchy štěstí, absurdní nedorozumění i emigrantský stesk.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám