Hlavní obsah

RECENZE: O lásce, smrti a dospívání ve filmu Léto 85

Právo, Věra Míšková

Z názvu nového filmu jednoho z nejvýznamnějších současných francouzských režisérů Francoise Ozona Léto 85 je patrné, kdy přesně se odehrává. Ale není to jen v názvu. Celý film dýchá atmosférou času walkmanů, plísňákových džín a šusťákových bund, slavné Stewartovy Sailing i řady dalších hitů té doby.

Trailer k filmu Léto 85 Video: Aerofilms

 
Článek

Léto 85 bylo (stejně jako řada Ozonových předchozích filmů) vybráno do hlavního programu letošního festivalu v Cannes. Jenže ten se nekonal. Nyní film vstupuje do české distribuce.

Ozon je velký vypravěč s ohromnou fantazií a smyslem pro detail. Jakkoli točí filmy velmi různorodé, ne vždy vstřícné k masovému publiku, Léto 85 patří k těm, které stojí za to, aby se člověk vypravil do kina.

Hrdinou je šestnáctiletý Alex, který prožívá první velké letní milostné vzplanutí. Lze říci, že jen shodou okolností je to vzplanutí k o dva roky staršímu Davidovi. Když totiž Francois Ozon vypráví o lásce, je zcela lhostejné, kdo koho miluje (nebo si myslí, že miluje). Režisérova schopnost přenášet prostřednictvím děje a herců na diváky emoce je nevídaná.

V tomto příběhu jde navíc o kombinaci letní vztahové romance s umně podanou kriminální zápletkou a jde to velmi dobře dohromady.

Divák společně s dalšími dobře napsanými i zahranými postavami postupně proniká do Alexova příběhu, do toho, co se vlastně stalo a proč. Na všechny otázky dostane postupně odpověď, byť leckdy spíše v symbolech či metaforách, nikoli doslovně. Ozon zkrátka chce po divákovi, aby při sledování jeho filmů nejen cítil, ale i myslel.

Citové a sexuální probouzení mladého chlapce a jeho vyrovnávání se s tragickým koncem první lásky (ten film vyzradí hned v úvodu) je sice téma mnohokrát napsané i natočené.

V Ozonově filmu nic převratného není, ale ve srovnání s mnohými je působivější proto, že autor diváky jednak neobtěžuje plevelnými motivy (například Alexova matka a otec jsou normální milující rodiče), jednak má neomylný cit pro přesné herecké obsazení, ať je to mladičký Félix Lefebvre jako Alex nebo Isabelle Nantyová v roli jeho matky či Valeria Bruni-Tedeschi v roli Davidovy matky.

Léto 85
Francie 2020, 100 min. Režie: Francois Ozon, hrají: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Isabelle Nantyová a další

Hodnocení 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám