Hlavní obsah

RECENZE: Jak bavorský Bond setřásl CIA na dřevěných saních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thriller s prvky komedie Curveball - Wir machen die Wahrheit režiséra Johannese Nabera se podle německých tvůrců zakládá na skutečnosti. Žánrově se pohybuje mezi Jamesem Bondem a Švejkem.

Trailer k filmu Curveball - Wir machen die WahrheitVideo: Filmwelt Verleih

 
Článek

Curveball je mrazivě zábavný film, děsivý i praštěný současně. Naznačuje, že ne všichni agenti tajných služeb mají povolení zabíjet, ale mnozí mají povolení dělat blbosti s katastrofálními důsledky.

Doktor Arndt Wolf (Sebastian Blomberg) pracuje v devadesátých letech na úřadě

Bundesnachrichtendienst (německá CIA) a zajímá se o biologické zbraně. Má pocit, že Saddám Husajn je vyrábí, a když mu kolegové přihrají iráckého žadatele o azyl (Dar Salim), který pracoval jako inženýr v jisté továrně, zdá se, že narazil na zlatou žílu.

Foto: Filmfest

Kancléř nám osobně děkuje. Šéf pobočky tajné služby ještě netuší, že tajné informace jsou jen výmysl jednoho uprchlíka.

Doktor Wolf se vyptává a naznačuje, co by ho zajímalo, zatímco azylant poslouchá a snaží se vyhovět. Postupně skládají dohromady příběh o tajné továrně na antrax a kamiónech, které neustále jezdí, aby je nikdo nemohl najít. Wolf předá informace šéfovi a ten informuje vládu a všechny spojence. Amerika, Velká Británie či Izrael mají jasno - díky odborníkovi z Německa se potvrdilo, že Saddám vyrábí biologické zbraně. A úřad slaví velký úspěch.

Pak se ale Iráčan podřekne - všechno si vymyslel. Chtěl jen potěšit, toužil po německém pasu. Dar Salim zde mimochodem podává pěkný herecký výkon, když svého iráckého inženýra nechává oscilovat mezi oddaností dobráckého bernardýna a maximální vyčuraností.

Doktora Wolfa následně vyhodí a příběh zdánlivě končí. Jenže jednoho dne vidí vyděšený Wolf v televizi, že americký prezident George Bush vymyšlenému příběhu pořád věří a chystá válku. Subjektivně cítí, že za to nese zodpovědnost a chce něco udělat.

Curveball začíná jako realistický konverzační retro thriller se spoustou šedivých zasedaček, pevných linek a přísných brýlí s tlustými obroučkami. Některé krátké pasáže působí zdánlivě suchopárně, ale postupně se snímek stále více blíží komedii a zjišťujeme, že jde o velmi ironický film libující si v absurditě.

Foto: Filmfest

Doktor Wolf a Iráčan prchají Alpami ve filmu Curveball.

Odhaluje zákonitosti úřednického a politického světa: Když už něco dlouho říkáme, tak to musí být pravda. Když jsme se spletli, tak děláme, že se to nestalo. Pravda se může kdykoliv upravit tak, jak se to hodí politickému vedení. Úředníci chtějí potěšit politiky a nebohý azylant chce zase potěšit úředníky.

Hitler ukradl růžového králíka. Das Filmfest s dramaty i komediemi

Film

Film baví už na začátku úřednickými hádkami, ale teprve v druhé polovině se rozjede na plný plyn herecká dvojice Blomberg-Salim. Poněkud depresivní Němec se po propuštění opět setkává s ustrašeným Iráčanem, jenž se domnívá, že po něm i v Německu jdou Saddámovi agenti. Kdosi mu totiž leze do bytu.

V perfektně vypointovaném závěru vypadá Curveball skoro jako veselá parodie na špionské filmy. Nikdo neví, zda v Alpách řádí Iráčané, Mosad nebo CI5. Odvážný doktor Wolf v pyžamu pronásleduje tajemné dodávky bez oken a uniká agentům na dřevěných saních. Nevíme sice, jestli vše proběhlo přesně takhle (tvůrci říkají, že ano), ale natočili to dost zábavně.

Celkové hodnocení: 80 %

Snímek bude uveden na festivalu Das Filmfest, který začíná 20. října v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám