Hlavní obsah

RECENZE: Ajťák Roden na cestě pomsty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Robert Sedláček posílá do kin thriller Promlčeno s Karlem Rodenem v hlavní roli. Mimo jiné si klade otázku, jestli se dá odpustit vražda a jaký smysl má institut promlčení trestných činů.

Ukázka z filmu PromlčenoVideo: BontonfilmCZ

 
Článek

Promlčeno představuje domácí pokus o revenge thriller téměř amerického střihu, ovšem s českým rozpočtem a českými herci. Stárnoucí ajťák Radek (Karel Roden) se vrací po letech z Ameriky do ČR. Od začátku tušíme, že má informace o nějaké nevyřešené promlčené vraždě, ale dlouho nechce říct detaily. Vymyslí si neskutečně složitý plán, jak potrestat dávného pachatel a pomoci pozůstalým.

Vyhledá začínající rozhlasovou redaktorku (Barbora Bočková), kterou donutí, aby s ním udělala živě pořad, aniž by jí řekl všechny informace o případu, což už samo o sobě působí trochu divně. Má kontaktovat i mladou svobodnou matku (Denisa Barešová), kterou zná, ale také nechce říct podrobnosti.

Foto: Bontonfilm

Karel Roden

Redaktorka s tím kupodivu souhlasí. V rádiu Radek prozradí přes telefon podobnosti o dávném zločinu, náznaky posílá policii a současně chystá teatrální výstup pro bývalého známého, lumpa, který ukradl peníze a zřejmě udělal i něco horšího.

Promlčeno se odehrává téměř v reálném čase, má svižný rytmus a udržuje napětí. Jen pomaličku odhaluje informace.

Foto: Bontonfilm

Barbora Bočková

Velká filmová podívaná to věru není, vše se odehrává ve tmě, v interiérech a v autech. Celkově dělá dojem televizního projektu. Jak poněkud strnulý Roden odříkává svůj příběh, vnucuje se otázka, jestli by se to ve skutečném světě odehrálo a proč všechno dělá tak složitě. Rádio vlastně vůbec nepotřeboval. Působí to tak, že jde o libůstku scenáristy, nikoliv o motiv, který příběhu k něčemu reálně pomáhá.

Překombinovaný scénář budí rozpaky, ale zároveň není na domácí poměry špatně natočený.

Celkové hodnocení: 65 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám