Hlavní obsah

Programový ředitel České televize Milan Fridrich: Nouzový stav ovlivní i následující sezony

Právo, Eva Vejdělková

Vyhlášení nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru zasáhlo i provoz televizních stanic. Všechny přerušily natáčení hraných titulů. K nejradikálnějšímu kroku sáhla veřejnoprávní televize, která dočasně zastavila výrobu většiny pořadů, jež se netýkají aktuálního dění. Na otázky odpověděl programový ředitel České televize Milan Fridrich.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Programový ředitel České televize Milan Fridrich.

Článek

Dokážete už dnes říct, jak se pozastavení výroby promítne do programu po zbytek roku? Padla už nějaká definitivní rozhodnutí?

Rozhodnutí padlo okamžitě, když byl vyhlášen nouzový stav. Vše kromě nejnutnější výroby, která zajišťuje informovanost obyvatel o současném dění, tedy ČT24, zpravodajství a publicistika na ČT1, nebo přispívá k řešení současné situace, což je případ vyučování pro děti prvního stupně základních škol UčíTelka nebo informační pořad Život na třetí na kanálu ČT3, bylo pozastaveno. Jedná se o desítky cyklických pořadů, natáčení seriálů, talk show, soutěží Kde domov můj nebo AZ kvíz.

Naštěstí má Česká televize dost pořadů natočených dopředu, takže můžeme divákům i v této době nabízet premiéry. Jde třeba o Zázraky přírody, dramatické tituly, dokumenty na ČT2 nebo ČT art nebo pořady na Déčku.

Pořady, které se měly začít natáčet, byly tedy pozastaveny a roztočené věci přerušeny, což samozřejmě ovlivní i následující televizní sezony. Jsou například pozastavené dva seriály, jeden detektivní a jeden rodinný, a nikdo neví, kdy se budou moci dotočit.

Neznamená to však, že bychom nový obsah nevyráběli. V některých oblastech naopak přidáváme. Rozjeli jsme kanál ČT3, který má primárně pomoci našim nejstarším divákům, každou neděli budeme živě vysílat bohoslužby, protože věřící nemohou do kostelů, na ČT art přidáváme přenosy divadel nebo charitativní koncerty. Vše je bez diváků v sále, ale lidé se mohou podívat v televizi.

Pokud dojde k postupnému zmírnění karantény a pandemie se dostane pod kontrolu, chystá se Česká televize obnovit výrobu postupně, nebo je šance navázat zhruba tam, kde se skončilo?

Navázat tam, kde se skončilo, nepůjde. Bude to složité a náročné. Obnova výroby závisí primárně na rozhodnutích vlády, potažmo ministerstva zdravotnictví. U studiových věcí to bude asi rychlejší než u roztočených seriálů a filmů, u kterých to závisí na pracovním kalendáři herců a štábu a samozřejmě lokacích, kde se natáčí…

Vytvářet dopředu přesné plány nemá smysl a neděláme to, neboť nikdo neví, kdy se život vrátí do normálu a současná karanténní opatření skončí. Tvůrci jsou ale většinou připraveni začít hned, jak to bude možné. U cyklických pořadů je tedy ještě stále řada dílů předtočena a u vybraných pořadů, až dojdou premiéry, nasadíme reprízy. Třeba u Všechnopárty, Na plovárně, Uchem jehly, Na cestě a podobných.

Postihne aktuální situace některé z pořadů natolik, že by se uvažovalo i o jejich definitivním zrušení?

Rušení pořadů pro ČT1, ČT2, ČT art nebo Déčko není v tuto chvíli na pořadu dne. Jediné, kde bylo definitivně zrušeno vysílání, byly sportovní akce, MS v hokeji, fotbalové EURO nebo Olympijské hry v Tokiu.

Jak jsem ale zmiňoval, Česká televize není v situaci, kdy by jen omezovala výrobu. Nové pořady se vyrábějí. Kanál ČT3 například vznikal v extrémně krátkém čase a je úspěšný od prvního dne vysílání. Průměrně se na něj dívá více než osm procent televizní populace.

UčíTelka nebo Škola doma se připravovaly skoro přes víkend. Česká televize v této chvíli naplno ukazuje, že funguje efektivně, odpovědně, rychle, a to i v rámci výroby pořadů.

Které hrané seriály či filmy byly roztočené?

Dva seriály, které byly směrované na podzimní vysílání, budou do programu zařazeny nejdříve příští rok na jaře, možná později. Jde o detektivku Boží mlýny a rodinný seriál Děti. Dva další projekty jsou hotové. Nevíme, zda se podaří předtočit premiéry Zázraků přírody na podzim nebo mimořádné dva díly soutěže Zdravotní test národa. Práce se musela pozastavit také na přípravě druhé řady úspěšné cukrářské soutěže Peče celá země…

Dokončovala se minisérie o Boženě Němcové…

U ní chybí jen dva natáčecí dny. Když v létě budeme moct pracovat, vysílání není ohroženo.

Co to bude znamenat pro projekty, které byly schváleny do výroby a jsou na začátku?

Budeme čekat, kdy skončí karanténa v té míře, že se bude moci začít točit. Schválené projekty jsme nerušili, jen termíny dokončení a vysílání se budou muset uzpůsobit mimořádné situaci.

Jaké důsledky bude mít vynucená pauza pro program ČT art?

Přerušeno bylo vysílání diskusní Artzóny, zastavilo se natáčení Doupěte Mekyho Žbirky a pár dalších projektů, zrušeny byly živé přenosy filharmonií a podobně. Art má ale dost předtočených pořadů a samozřejmě sáhne do nakoupené zahraniční akvizice a archivu.

Ve vysílání dočasně divák pozná jen minimální změny. Problém by nastal, kdyby situace trvala ještě mnoho měsíců, ale to se týká všech programů všech televizí, nejen Artu nebo České televize jako celku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám