Hlavní obsah

Neznámá země se letos mění v on-line festival

Právo, Aleš Fuksa

Covidu navzdory pořádá cestovatelské duo Miroslav Náplava–Petr Horký 24. ročník festivalu Neznámá země, který se každoročně koná ve Zlíně. Letos je ale vše jinak, a to kvůli přísným koronavirovým opatřením, která nepovolují sdružování více lidí. Přehlídka rozmanitých cestopisů a přednášek se přechodně stěhuje z české Mekky cestovatelů do on-line prostoru.

Foto: Aleš Fuksa

Cestovatelé Petr Horký (vlevo) a Miroslav Náplava v pondělí spustili další ročník cestovatelského festivalu Neznámá země.

Článek

Pořadatelé Neznámé země se pro tuto změnu rozhodli měsíc před začátkem dvanáctidenní akce, kterou spustili nyní v pondělí. „Ani na chvíli jsme neuvažovali o tom, že bychom festival neuspořádali. Dokumenty, zajímavé rozhovory a další program přesouváme na sociální síť Facebook a na náš web Neznámé země. Věříme, že si nás lidé najdou. Když nemůžeme my do světa, dostaneme svět k nám domů,“ uvedl Horký.

Stěhování festivalu z reálného prostředí na internet pro organizátory znamená více práce, ale otevírá jim i další možnosti. „V minulých letech se na pořádání festivalu podílelo kromě nás dvou dalších osm lidí. Letos čtyřnásobek. Věříme, že všechno to úsilí, které do této akce dáváme, bude mít smysl. A oslovíme tak snad více lidí. Možná, že to pro nás bude zkušenost zajímavá natolik, že už v roce 2021 skloubíme reálné zlínské prostředí s internetovým,“ naznačil Náplava.

Letošním mottem je slogan „Svět se točí COVID neCOVID!“. Ústřední festivalovou fotografií je mladý chlapec s rouškou na obličeji. „Fotka vznikla v Lesothu roky před covidem, ale přišla nám nyní trefná. Fotil ji Petr Juračka. Jde o lesothského pastevce, který má roušku nikoliv kvůli nemoci, ale kvůli suchým mrazům panujícím v horách,“ vysvětlil Náplava.

Festival je rozdělený na několik sekcí. Tou hlavní je Cestovatelský biograf. „Na Facebooku a na našem webu po určitou dobu poběží speciálně vyjednané filmy, například snímek Jany Počtové K2: Vlastní cestou o horolezeckém výstupu Kláry Poláčkové-Kolouchové anebo film Jana Žůrka Connection o největším ženském highlinerovém projektu, kdy se osm holek z Francie, Čech a Kanady rozhodne napnout půl kilometru dlouhý highline popruh mezi dvěma skalními věžemi v poušti amerického státu Utah a chodí po něm,“ uvedl Horký.

Další částí jsou videorozhovory s českými dobrodruhy a cestovateli. „Pustíme dosud nepublikovaný rozhovor s Miloslavem Stinglem, který letos zemřel. Další rozhovory budou se spisovatelem a poutníkem Ladislavem Ziburou, horolezkyní Klárou Kolouchovou, nejlepší českou highlinerkou Anče Kuchařovou,“ vyjmenoval některé Horký.

Festival nabízí osmnáct hodin filmových záběrů

Zajímavými budou videotelefonáty Čechům žijícím ve světě. „Tušili jste třeba, že v Indii byla nedávno epidemie se smrtností 75 procent? Že v Mongolsku je počet zemřelých na covid nula? Že Srí Lanka má od března totální lockdown?“ naznačil témata videohovorů Petr Horký.

Celková stopáž speciálně natočeného a vyrobeného festivalového programu je 595 minut, tedy necelých deset hodin. „K tomu je třeba připočítat dalších osm hodin natočených filmů. Celkem tak máme přichystaných osmnáct hodin cestovatelských záběrů a zajímavých setkání. V reálném čase budeme komunikovat s lidmi na čtyřech kontinentech,“ dodal Náplava.

Reklama

Výběr článků

Načítám