Hlavní obsah

Michal Isteník: Náš příběh inspiroval první český terorista

V komedii Kdyby radši hořelo si Michal Isteník zahrál hodného důvěřivého vesničana, který se nechá lehce zmanipulovat.

Michal Isteník ve filmu Kdyby radši hořelo

 
Článek

„Je dobromyslný, prostý (tím nemyslím hloupý), velmi důvěřivý a něžný chlap. Díky své důvěřivosti a snad i nízkému sebevědomí je ovšem také snadno manipulovatelný, což je ústředním tématem filmu,“ popsal Isteník.

„Čeká se svou ženou první dítě a bojí se, že nebude dobrý otec. Vlastního tatínka totiž téměř nepoznal a chybí mu tedy otcovský vzor. Z tohoto strachu pak vznikají i další pocity úzkosti a ohrožení. Ovšem skutečné hrozby kolem něho nejsou a Standa je tak zmítán jen vlastním strachem a pochybnostmi. Jeho jednání je pak možná i celkem iracionální.“

Příběh by se podle něj ve skutečnosti určitě mohl stát. „Je koneckonců inspirován skutečnou událostí prvního českého teroristy Jaromíra Baldy,“ vysvětlil Isteník.

Foto: Bontonfilm

Michal Isteník a Miroslav Krobot v hlavních rolích filmu Kdyby radši hořelo, který zaujal i na filmovém festivalu Berlinale.

Na natáčení vzpomíná rád, i když panoval mráz. „Pamatuji si, že byla strašná zima, rozpouštěli jsme letlampami sníh, aby to vypadalo jako na Velikonoce. Bylo ještě minus dvacet a my hráli v těch svetrech a uniformách. Točilo se navíc v době covidu, takže jsme dodržovali všechna ta složitá opatření. Nebylo to ovšem jen špatné. Bylo třeba skvělé, že jsme na natáčení měli dost času. Herci byli kvůli covidu bez jiných závazků, nehrála divadla, a tak jsem každý den nemusel spěchat z natáčení do divadla. Člověk se pak lépe soustředí! Nebylo to snadné, ale vzpomínám na to s velkou láskou a na výsledek jsem neuvěřitelně pyšný!“

„Považuju film za komedii, i když je tam humor trochu skrytý. Na Berlinale, kde byl film představen, jsem byl přesvědčen, že publikum sice ocení silná témata, která ve filmu jsou, ale humoru neporozumí, nenajdou ho tam. Naopak, našli, publikum se často nahlas smálo a po některých humorných scénách i tleskalo. To mě přesvědčilo, že je to komedie,“ dodal.

V dalších rolích se objeví Jiří Vymětal, Marek Pospíchal, Albert Čuba, Vladimír Škultéty a Anna Polívková. Do českých kin snímek vstoupí 16. června 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám