Hlavní obsah

Když už člověk jednou je: Klíčové okamžiky Werichova života

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíčové životní okamžiky Jana Wericha mapuje první velký filmový dokumentární portrét s názvem Jan Werich: Když už člověk jednou je.

Teaser: Jan Werich: Když už člověk jednou jeVideo: Bio Illusion

 
Článek

Premiéru bude mít v polovině prázdnin a stojí za ním tvůrci Martin Slunečko a Miloslav Šmídmajer. Právo je mediálním partnerem filmu.

Dokument přiblíží vznik Osvobozeného divadla, boj Jana Wericha proti fašismu a jeho dramatický útěk před nacisty. Působení ve Spojených státech, následné rozčarování po návratu do Československa i spolupráci s novým režimem.

Film přináší málo známá fakta o Werichově dramatickém útěku do Rakouska nebo o jeho druhé emigraci do Spojených států. Po definitivním návratu do Československa Werich odmítl spolupracovat s normalizačním režimem, zmizel z televizních obrazovek, nesměl hrát ani psát. Pro národ se stal symbolem vzdoru a nesouhlasu s okupací sovětskými vojsky.

Životem a tvorbou Jana Wericha v dokumentu provázejí například Jiří Suchý, Zdeněk Svěrák, Werichova vnučka Fanča, Jiřina Bohdalová nebo kamarádka Werichovy dcery Eva Tůmová.

„Nevyhnuli jsme se ani otázce celoživotního přátelství s Jiřím Voskovcem, které bylo narušeno realizací filmu Císařův pekař a Pekařův císař, kdy se Jan Werich bez souhlasu Voskovce vrátil k tématu Golema, které spolu zpracovávali už před válkou. Premiéry Císařova pekaře v New Yorku se Voskovec nezúčastnil, ačkoli ve městě žil, a vnímal to jako zradu. Pak ale přátelství obnovili a pravidelně si psali dlouhé dopisy. Úryvky z některých dopisů citujeme ve filmu,“ uvedl Martin Slunečko.

Diváci se dozvědí nejen o českých slavných filmech, v nichž Werich hrál. „Překvapí, že Werich hrál i v zahraničních filmech, například postavu Göringa v sovětském tendenčním filmu Pád Berlína nebo po boku Anthonyho Quinna ve filmu Pětadvacátá hodina. S kamerou se nám podařilo nahlédnout do originálů scénářů filmu Falstaff, který Werich připravoval několik let a ve kterém měl hrát Jiří Voskovec,“ řekl Miloslav Šmídmajer.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám