Hlavní obsah

Historické filmy, které možná nejsou přesné jako dějiny, ale rozhodně vás zaujmou

Novinky, mim

Historické filmy často nekopírují přesně dějiny, i tak jsou ale oblíbené u diváků z celého světa. Prostřednictvím kina nebo televize se můžete dozvědět o dávných příbězích, které by možná byly zapomenuty, kdyby je filmaři neoživili. Vybrali jsme deset historických snímků, se kterými můžete strávit naučný a zábavný večer.

Foto: TV Prima

Strhující duo Joaquin Phoenix a Russell Crow v Gladiátorovi.

Článek

1. Schindlerův seznam

Životopisné drama o Oskaru Schindlerovi, který zachránil 1100 životů během holocaustu, roku 1993 natočil režisér Steven Spielberg podle knihy od Thomase Keneallyho. Hlavní roli hrál Liam Neeson.

10 filmů, které dostaly Oscara a měli byste je vidět

Film

2. Kladivo na čarodějnice

Snímek vznikl podle stejnojmenného románu Václava Kaplického a dochovaných soudních zápisů z čarodějnických procesů z let 1678-1695, kdy inkvizitor Boblig nechal ve vykonstruovaném případu popravit desítky nevinných lidí. Horor roku 1970 natočil režisér Otakar Vávra. Ve filmu se objevili například Elo Romančík, Vladimír Šmeral, Soňa Valentová, Josef Kemr, Lola Skrbková, Jiřina Štěpničková, Marie Nademlejnská, Miriam Kantorková, Jaroslava Obermaierová a Ilja Prachař.

10 filmů od Quentina Tarantina, které stojí za to zhlédnout. Pulp Fiction je jasné, ale co dál?

Film

3. Těžká váha

James J. Braddock (Russell Crowe) je boxer, jehož sláva už pohasla. V době ekonomické krize v třicátých letech minulého století se ale vzchopí a začne zase vyhrávat zápasy. Cesta ho dovede až do ringu se světovým šampionem v těžké váze Maxem Baerem (Craig Bierko), který při boxu usmrtil už dva své protivníky. Film režíroval Ron Howard, premiéru měl v roce 2005.

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Film

4. Ben Hur

Režisér William Wyler roku 1959 natočil toto dobrodružné drama podle knihy od Lewa Wallace. Příběh vypráví o synovi z významného židovského rodu, který je nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Nakonec si musí svobodu vybojovat zpět v závodě kvadrig se sadistickým Římanem Messalou. Ve filmu hráli například Charlton Heston a Jack Hawkins.

Zachraňte vojína Ryana, Pianista, Statečné srdce. 10 válečných filmů, které stojí za to vidět

Film

5. Titanic

Titanic je klasickým příkladem velkofilmu, jehož součástí je historie jen trochu, přesto je hodně podstatná. Na Titaniku, největší lodi, jaká byla do té doby postavena, se poznají Rose, která je z bohaté rodiny, a tulák Jack. Zamilují se do sebe, což rodina Rose nepodporuje. Když se loď začne po nárazu do ledovce potápět, Rose se rozhodne, že chce zůstat s Jackem. Bohužel oba skončí místo v záchranném člunu v ledovém oceánu, což Jack nepřežije. Katastrofické drama roku 1997 natočil režisér James Cameron, hlavní role obsadili Kate Winsletová a Leonardo DiCaprio.

Filmy pro romantický večer: Několik tipů, které zpříjemní nejen Valentýna

Film

6. Gladiátor

Russell Crowe exceluje v tomto akčním příběhu o bývalém generálovi Maximovi, který po smrti císaře a nástupu jeho syna, který ho nesnáší, na trůn skončí v gladiátorském ringu. Drama natočil roku 2000 režisér Ridley Scott.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

7. Šoa

Více jak desetihodinový snímek je výsledkem pětadvacetileté práce a je složený z výpovědí očitých svědků holocaustu. Dokument natočil režisér Claude Lanzmann, premiéru měl roku 1983.

Filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to, je vidět

Film

8. Let číslo 93

Film popisuje skutečné události, které se staly 11. září 2001, kdy teroristi unesli letadla za účelem spáchat atentáty na americká místa. Dvě unesená letadla vletěla do Světového obchodního centra v New Yorku, třetí do ministerstva obrany USA, a teroristi ve čtvrtém uneseném letadle United Airlines chtěli zamířit na Bílý dům nebo Kongres, ale cestující, kteří už věděli, co se stalo s ostatními letadly, jim v tom zabránili. Thriller natočil režisér Paul Greengrass roku 2006.

10 snímků s drsňákem Brucem Willisem, které vám zajistí akční večer

Film

9. Údolí včel

Podle knihy Vladimíra Körnera byl roku 1967 natočen tento snímek, kde hráli například Petr Čepek, Jan Kačer, Zdeněk Kryzánek, Věra Galatíková a Josef Somr. Film režíroval František Vláčil. Příběh se odehrává v druhé polovině 13. století a sleduje životní cestu Ondřeje z Vlkova, který se chce vymanit řádu německých rytířů, ale stoupenci hnutí jsou nemilosrdní.

10 filmových thrillerů, ze kterých budete mít husinu

Film

10. Velký útěk

Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough, James Donald, Charles Bronson a další stovky zajatců se za druhé světové války snaží utéct z tábora, který nechalo nejvyšší německé velení zřídit pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád. Válečné drama roku 1963 natočil režisér John Sturges podle knihy od Paula Brickhilla.

4 tipy na snímky s vlky: Dobrodružná dramata o divokých zvířatech a lidech

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám