Hlavní obsah

Havel dotočen. „Lanďáka“ hraje Hofmann z Mostu, Olgu Geislerová

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Slávek Horák dokončil celovečerní film Havel. Zveřejnil také fotografie herců, kteří ztvárnili různé skutečné osobnosti.

Foto: Bontonfilm

Martin Hofmann a Viktor Dvořák

Článek

„Státníka Havla a prezidentský portrét nečekejte,“ vzkazuje Horák, který se díky svému předchozímu snímku Domácí péče dostal do výběru časopisu Variety „10 Directors to Watch“. „Náš film je o tom, co se dělo před tím, o méně známém období a méně popsaném životě. Je to drama, ale je tam tolik vtipných a absurdních situací, že se často prolíná s komedií.

Štáb začal točit v srpnu, film vznikal převážně v Praze, v Ruzyňské věznici, tvůrci využili i pivovar Tupadly nebo Dolní Kalnou v Podkrkonoší. Legendární Hrádeček zastoupila podkrkonošská chalupa v Chotěvicích.

Příběh filmu je lemován srpnem 1968 a listopadem 1989, dějiny jsou ale pouze pozadím pro vztahy hlavních postav a jejich osobní život. Během filmu se mění postava i vzhled Viktora Dvořáka v roli Václava Havla, od lehkovážného a úspěšného dramatika šedesátých let přes bojovníka za lidská práva v letech sedmdesátých až po vězně a pak i vůdčí osobnost sametové revoluce let osmdesátých. Podobně se v průběhu mění i styl filmu, černobíle natočená 60. léta přejdou do barvy 70. let a poté do stylu 80. let.

Foto: Bontonfilm

Martin Hofmann

Foto: Bontonfilm

Barbora Seidlová ve filmu Havel

Foto: Bontonfilm

Jiří Bartoška a Martin Hofmann ve filmu Havel

Foto: Bontonfilm

Herec Viktor Dvořák

Foto: Bontonfilm

Anna Geislerová ve filmu Havel

„Nechal jsem si pro roli narůst delší vlasy,“ řekl představitel Havla Viktor Dvořák. „Musím ale říct, že už to pak na mě bylo moc, zvlášť když se k tomu přidalo letní počasí, začali jsme totiž točit už v srpnu. Děkuji Václavu Havlovi, že šel pro své přesvědčení do vězení a já se díky tomu musel nechat ostříhat,“ vypráví s nadsázkou Viktor Dvořák.

„Jsem odnaučený kuřák a číslo vykouřených cigaret během natáčení bude asi děsivé. Pamatuju si na dva dny, kdy se mi sešly silně kuřácké obrazy, a troufnu si říct, že jsem si za celý den zapálil kolem padesáti cigaret, možná i víc.“

Středem filmu je silný a současně netradiční vztah Václava Havla a jeho ženy Olgy, kterou hraje Anna Geislerová: „Byla to pro mě výjimečná role, je to jiné, když hrajete skutečného člověka, navíc člověka, kterého si vážíte. Olga je žena, ke které cítím obrovskou úctu, a pak najednou stojím v županu s cigárkem v ruce. Bylo to zvláštní a měla jsem z toho trochu husí kůži.“

Pavla Landovského hraje Martin Hofmann. „Temperamentní, odvážný a opravdový,“ popsal Martin Hofmann svou roli.

„Přípravy byly příjemné - nakoukával jsem Pavla Landovského, vytvářel jsem si nějaký celistvější obraz jeho osobnosti. No a on byl cokoli jen ne nudný, průměrný a zaměnitelný. Byl to fajny čas s Pavlem,“ dodal herec. „Bohužel jsem se s Pavlem Landovským nikdy osobně nesetkal. A dost by se mi to teď líbilo. Mně 41 let, jemu 41 let - a jsme venku v noční Praze. Asi by nebyla nuda.“

Reklama

Výběr článků

Načítám