Hlavní obsah

Filmové premiéry: Samotáři a Postřižiny

Právo, Věra Míšková

Tento týden mají obnovenou premiéru dva české filmy: Samotáři režiséra Davida Ondříčka a Postřižiny Jiřího Menzela.

Foto: Novinky

Filmové premiéry

Článek

Samotáři

Letos uplynulo dvacet let od natočení kultovního filmu scenáristů Petra Zelenky a Olgy Dabrowské a režiséra Davida Ondříčka. V digitálně restaurované podobě se nyní Samotáři vracejí do kin. Jejich sedm hrdinů ve věku od 23 do 33 let se na konci devadesátých let ve velkém městě pokouší praktikovat cosi, čemu se dříve říkalo milostný vztah. A tak na sebe milostně narážejí a nechávají se unášet napříč dlouhodobějšími či krátkodobějšími vztahy, které je dovedou zpět do samoty.

Samotáři

Samotáři, Česko/Slovinsko 2000, komedie, 109 min., režie: David Ondříček, hrají: Jitka Schneiderová, Saša Rašilov nejml., Labina Mitevska, Ivan Trojan, Jiří Macháček a další.

Postřižiny

Digitálně restaurovaný je i slavný a dodnes populární film, který Jiří Menzel natočil podle předlohy Bohumila Hrabala, který se podílel i na scénáři. Rozmarný příběh vypráví o krásné paní Maryšce a jejím manželovi Francinovi, mladém pivovarském správci, jehož osudy inspirovala osobnost Hrabalova nevlastního otce. Maryška je křehká blondýnka, která miluje pivo, maso i svého akurátního muže, jemuž dělá těžkou hlavu rozmarnými nápady.

Postřižiny

Postřižiny, Československo 1980, 93 min., režie: Jiří Menzel, hrají: Magda Vášáryová, Jiří Schmitzer, Jaromír Hanzlík, Rudolf Hrušínský, Petr Čepek a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám