Hlavní obsah

Eva Greenová září v roli astronautky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarním titulem distribučního labelu KVIFF Distribution bude snímek francouzské režisérky Alice Winocourové Proxima. V příběhu o astronautce, která se připravuje na roční pobyt na oběžné dráze, zatímco pečuje o svou milovanou sedmiletou dceru, září v hlavní roli Eva Greenová.

Trailer k filmu Proxima

 
Článek

Právě výkon devětatřicetileté herečky známé pečlivým výběrem svých rolí nejčastěji vyzdvihují zahraniční ohlasy – časopis Little White Lies hovoří o „nejlepším výkonu hereččiny kariéry“, The Film Stage označuje její herectví za „fantastické“. Film oceněný na festivalech v Torontu a San Sebastianu vstoupí do kin po celé ČR 19. března díky společné distribuci MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.

Snímek Proxima zpracovává univerzální téma o hledání rovnováhy mezi osobními sny a rodičovskou láskou – činí tak ale v netradičním prostředí astronautských výcvikových středisek. „Na scénáři mi naprosto učarovala jeho originalita. Příběh se odehrává v přitažlivém prostředí, do nějž má veřejnost vhled jen zvenčí. Film je ale zároveň i věrohodným, dojemným a navýsost lidským a moderním příběhem, který ukazuje vnitřní zmatek ženy rozpolcené mezi nadšení pro práci astronautky a lásku k dceři. Toto napětí a vnitřní konflikt mě naprosto uchvátily,“ nechala se slyšet Eva Greenová.

Autentické vypodobnění přípravy na let do kosmu

Foto: Aerofilms

Z filmu Proxima

Díky spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou dostali tvůrci propustku do míst, která jsou veřejnosti obvykle skryta – kromě kanceláří agentury tak diváky film zavede přímo do srdce kosmodromu Bajkonur nebo Hvězdného městečka, elitního výcvikového střediska pro astronauty. Cílem režisérky bylo co nejautentičtěji ukázat, co příprava na let do vesmíru obnáší.

„Když se vrhnu na nějaké téma, obvykle se snažím vidět všechno, co o tom už bylo natočeno. Téměř všechny filmy o vesmíru jsou ovlivněny těmi americkými. Já jsem ale chtěla, aby film vycházel z realistických podkladů, a proto jsem spolupracovala s Evropskou vesmírnou agenturou. V hollywoodských filmech jsou astronauti téměř nadlidi, ale můj výzkum v ESA mi ukázal, že nikdo není lidštější a zranitelnější než astronaut. Vydat se do vesmíru znamená zažít lidskou zranitelnost a uvědomit si, nakolik jsme spjatí se Zemí,“ dodala.

Držitelku Césara za scénář k filmu Mustang téma letů vesmíru fascinovalo od malička. Ve svém třetím celovečerním filmu dostala příležitost jej propojit s hluboce osobní zkušeností – sama je totiž matkou osmileté dcery.

Eva Greenová: Strašně ráda se zamilovávám do všeho, co dělám

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám