Hlavní obsah

Doktor Dlaha ze Simpsonů má po 31 letech nový hlas, herec musí být černý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harry Shearer mluvil 31 let doktora Dlahu v seriálu Simpsonovi. Od tohoto týdne má postava nový hlas. Seriál se totiž loni zavázal, že černé postavičky mohou mluvit jen hlasy černých herců.

Foto: Profimedia.cz

Harry Shearer

Článek

Dlahu teď dostal na starost Kevin Michael Richardson, který už pracoval v mnoha televizních seriálech jako Static Shock, Family Guy, Americký táta nebo R jako rodina. Občas spolupracoval i s týmem Simpsonových, když bylo potřeba dabovat animovaného Jimiho Hendrixe a Dava Chappella.

Minulý rok přestal Hank Azaria mluvit indického obchodníka Apua a Homerova černého kolegu Carla Carlsona teď mluví nováček Alex Désert.

Foto: CBS

Kevin M. Richardson v seriálu The Cleaner

Foto: Profimedia.cz

Doktor Dlaha s manželkou

Harry Shearer může dále dabovat jen bílé postavičky, např. pana Burnse, Waylona Smitherse, ředitele Skinnera a Neda Flanderse.

Dosud se podobné nedobrovolné výměny a vyhazovy týkaly jen anglického znění, ale zdá se, že vlna hyperkorektnosti už dorazila do Evropy. V lednu začaly protesty i proti dabérům, kteří převádějí animované afroamerické postavičky do dánštiny a dalších jazyků.

V centru dění je animovaný film Soul (v české distribuci Duše). První protesty se ozvaly v Dánsku a v Portugalsku. Postavu černého hudebníka Joea daboval do dánštiny Nikolaj Lie Kaas.

Foto: Disney

Z filmu Soul (Duše)

„Moje stanovisko ohledně jakékoliv práce je velmi jednoduché. Má ji dostat ten muž nebo ta žena, kteří to udělají nejlépe,“ vzkázal Dán kritikům.

V Portugalsku se šíří petice, která žádá, aby byl film znovu předabován do portugalštiny jinými herci.

Reklama

Výběr článků

Načítám