Hlavní obsah

Do světa translidí zve série Trans*

Novinky, Stanislav Dvořák

Videoportál Televizeseznam.cz nabídne 6. října dokumentární projekt Trans* z produkce Streamu. Ten ukazuje životy tzv. translidí a nebinárních lidí. Od 12. října poběží na klasické Televizi Seznam.

Trailer seriálu TransVideo: Stream.cz

 
Článek

„Jsem Fipah. Jsem arodová osoba, nejsem žena, nejsem muž, nejsem mezi těmito rody. Necítím gender (rod), neznám ten pocit. Jednoduše jsem živá lidská bytost, v tomto ohledu uvnitř nic jiného necítím,“ tvrdí v sérii Fipah, jedna z hlavních postav. Všichni aktéři zažívají tzv. dysforii, pocit, že jim pohlaví nesedí.

Foto: Stream.cz

Ze seriálu Trans*.

Jak žijí lidé, kteří se vymykají běžným kategoriím? Jak je vnímá česká společnost a jaké překážky musí v každodenním životě překonávat? Dokumentární cyklus Televizeseznam.cz vznikl ve spolupráci s organizací Trans*parent jako projekt mapující život osob s transgender a nebinární životní zkušeností.

„Před rokem jsem začal mít silný pocit, že se z transgender tématu stává politické téma, a z médií jsem dostával jen kusé a vlastně pořád ty samé informace o tom, co to ti transgender lidé jsou a co chtějí. Sám jsem měl ohledně tohoto tématu spoustu předsudků. Já i Štěpán Svoboda, kterého jsem k natáčení přizval pro jeho úžasný cit pro rytmus a vizuální cítění, chápeme, že svět není černobílý. Ne všechno, co se dozvídáme z médií, je čistá pravda. Proto jsme oslovili organizaci Trans*parent, se kterou jsme vedli několikaměsíční konverzaci, jejímž výsledkem je tento dokument. Díky neuvěřitelné otevřenosti našich respondentů jsme dostali aspoň částečný vhled do situace trans komunity v Česku,“ uvedl režisér díla Filip Štoček.

Reklama

Výběr článků

Načítám