Hlavní obsah

Dětské dokumenty na Teenfilmfestu

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Producentka Zuzana Dražilová se v tomto roce rozhodla v Česku uspořádat první ročník mezinárodního festivalu zaměřeného na filmovou tvorbu dětí a teenagerů s názvem Teenfilmfest.

Foto: Teenfilmfest

Hlavní hvězda festivalu Morgana McKenzieová

Článek

„Dokumenty dnes hrají důležitější roli než kdy předtím. Mohou skutečně odvyprávět příběh tak, aby ho divák vstřebal a měl čas uvědomit si, co cítí,“ řekl slavný filmový herec a režisér Robert Redford, když před dvěma lety zahajoval dvaatřicátý ročník festivalu nezávislého filmu Sundance.

Nápad uspořádat dětský filmový festival se zrodil poté, co Dražilová s dětmi začala dokumenty natáčet. Na FAMU vystudovala produkci, už při studiích pracovala s režiséry Pavlem Markem, Janem Švankmajerem, Vojtěchem Jasným. Po několika letech distribuce hraných filmů a těžké autohavárii měla pocit vyhoření a ve své práci nákupu a šíření hraných, i Oscary oceněných filmů, přestala vidět smysl.

V té době se v kinech začaly objevovat dokumentární filmy a Zuzanu Dražilovou oslovilo, že se většinou věnují sociálním tématům a rozhodla se napnout svou pozornost k nim. V České televizi se potkala s Jitkou Pistoriusovou, která jí řekla o projektu Zmizelí sousedé, na jehož literární podobě pracovalo několik dětských skupin v Česku.

Foto: Teenfilmfest

Zuzana Dražilová, ředitelka festivalu

„Byly jsme přesvědčeny, že by bylo skvělé, kdyby děti vzaly kamery do rukou a své hledání zmizelých židovských sousedů přímo natáčely. A ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze jsem projekt začala realizovat. Jmenoval se „Zmizelí sousedé aneb Pátrání kamerou teenagerů po stopách židovských spoluobčanů,“ vypráví Zuzana Dražilová. Z několika filmů byly dva velmi vydařené: Děti z Hartmanic a Expedice: Židé z Litomyšle. „Tak jsme je otitulkovali a přihlašovali na různé mezinárodní festivaly. Když ČR vstupovala do EU, tak tehdy první veřejnoprávní kanál nizozemské televize vysílal dokument Děti z Hartmanic, vzpomíná.

To bylo před patnácti lety. V té době také Zuzana Dražilová začala tyto dokumenty přihlašovat do mezinárodních soutěží a na různé zahraniční festivaly. „Tak jsem se dozvídala o festivalech a soutěžích, které se týkají jen snímků od dětských autorů. Líbilo se mi to, nosila jsem to v hlavě, ale nenašla jsem časový prostor myšlenku realizovat,“ vypráví Zuzana Dražilová.

Nakonec napsala na magistrátní oddělení pro volný čas dětí a mládeže žádost o dotaci a ono to neočekávaně klaplo. Realizace dětského festivalu dokumentárních filmů tak mohla začít.

První ročník proběhne letos v prosinci. A protože je Zuzana Dražilová stále v kontaktu se zahraničními festivaly, požádala je, aby svému českému kolegovi poskytly filmy, které vyhrály, nebo byly u nich něčím výrazné a zajímavé. „Díky tomu máme opravdu výborné nebo velmi dobré snímky, konkurence je velká. Netrvala jsem na tom, že musí být nové, klidně tři, čtyři roky staré. Základní cíl je totiž v tom, aby české děti viděly to nejlepší ze soudobé tvorby svých vrstevníků ze zahraničí. Máme ale samozřejmě i české filmy,“ říká k tomu Zuzana Dražilová.

Jak točit mobilem

„Nezměníme fakt, že jsou mobily, nezměníme, že děti jsou hodně na internetu, na počítačích. Ale můžeme ovlivnit to, co na těch počítačích dělají,“ dodává s tím, že na festivalu bude mj. i workshop o tom, jak správně natáčet mobilem.

Hlavní generační hvězdou festivalu bude devatenáctiletá talentovaná režisérka a kameramanka Morgana McKenzieová z kanadské Ottawy, která natočila svůj první film ve 12 letech. „Jsem moc ráda, že Morgana přijede. Nemá žádnou filmovou školu, ale dělá moc zajímavé hrané filmy s přesahem i dokumenty. Bude jí patřit sobotní večerní blok od 20 hodin a následná diskuse,“ říká producentka.

První ročník Teenfilmfestu proběhne v pražském kině Světozor o víkendu 14. a 15. prosince. Promítat se budou filmy vytvořené dětmi a mládeží ve věku 8 až 21 let. Festivalový program tvoří filmy z Evropy, Kanady, USA, Jižní Ameriky, Vietnamu, Jižní Koreje a Hong-Kongu. Jeho součástí je i další projekt Zuzany Dražilové Okno do světa. Jde o filmové workshopy pro děti z dětských domovů.

Reklama

Výběr článků

Načítám