Hlavní obsah

Banderas i Almodóvar. Festival španělského filmu se blíží

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival španělské kinematografie La Película obohatí v únoru kulturní nabídku v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové. Vedle mainstreamových hvězd v čele s Penélope Cruzovou a Antoniem Banderasem se představí i nezávislá tvorba.

Foto: Bontonfilm

Antonio Banderas

Článek

Za největší hit roku se považuje celovečerní debut Aritze Moreny Výhody cestování vlakem (Ventajas para viajar en tren), který se již nyní skví čtyřmi nominacemi na prestižní španělskou cenu Goya.

„Zkušeným pyrenejským matadorem je režisér Fernando Colomo, autor filmu Než to shoří (Antes de la quema), natočeném v průběhu masopustního karnevalu v Cádizu. Bláznivou komedii Abrakadabra (Abracadabra) natočil Pablo Berger, proslulý mimo jiné coby autor mnoha cenami ověnčeného filmu Sněhurka (Blancanieves). A samozřejmě nesmí na La Películe chybět ikonická jména, symbolizující jednoznačně španělskojazyčnou filmovou tvorbu i v tom nejzapadlejším vesnickém biografu na světě: Ve filmu Bolest a sláva (Dolor y gloria) vedl Pedro Almodóvar z režisérského křesla mimo jiné i svůj hvězdný pár, tedy Penélope Cruzovou a Antonia Banderase,“ popsala za pořadatele Silvie Marková.

Časopis Time Almodóvarův film zařadil mezi deset nejlepších filmů roku 2019 a získal také dvě nominace na Zlatý glóbus (za nejlepší cizojazyčný film a mužský herecký výkon pro Antonia Banderase).

Pražské kino Světozor bude tradičně festivalu La Película patřit od 18. do 23. února 2019, španělština bude následně znít od 24. do 26. února také v brněnském kině Scala a od 25. do 27. února v Ostravském Kině Art. 26. a 27. února si filmy nejen z Pyrenejského poloostrova budou moci vychutnat diváci v Bio Central v Hradci Králové.

Kompletní program bude v průběhu ledna na www.lapelicula.cz.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám