Hlavní obsah

Anifilm: Soutěžit budou filmy i hudební klipy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne 5. až 10. května v Liberci. Pořadatelé uvedli, že soutěžit budou mimo jiné krátké filmy, studentské filmy, abstraktní a nenarativní animace a videoklipy. Celkem je to 111 děl.

Foto: Profimedia.cz

Daja Kaščejevová si z festivalu Sundance odvezla cenu za nejlepší krátkometrážní animovaný film.

Článek

Zúčastní se třeba 34 světových krátkých filmů, které natočili tvůrci jako Theodor Ushev, Regina Pessoa, Konstantin Bronzit, Izabela Plucińska a Kaspar Jancis, Niki Lindroth von Bahr a Chintis Lundgren. Soutěž krátkých filmů nabídne divákům vedle dramat, eko-varování nebo metaforických a osobních příběhů i odlehčenější díla. Jedním z nich je třeba nové dobrodružství koně, kovboje a indiána prožívajících svou obvyklou Paniku v městečku.

„Světovou premiéru pak na Anifilmu bude mít zbrusu nový snímek King of the Rest legendárního režiséra s českými kořeny Paula Fierlingera a jeho ženy Sandry. Česko v kategorii zastupují Vojtěch Domlátil (Ráno) a Alexandra Májová, která v premiéře uvede svůj film Pračka. Čeští tvůrci se podíleli i na filmu Carrousel belgické režisérky Jasmine Elsen,“ uvedla za Anifilm Gabriela Zajícová.

Oblíbená je i oblast animovaných hudebních videí, kterých se přihlásilo 22. Budou to klipy natočené pro Glena Hansarda nebo (Sandy) Alex G či Oliver Vršanský s klipem pro Fanfán Tulipán, Marie Nováčková pro Nauzea Orchestra, Martin Živocký pro Noisy Pots a duo Suchanová-Štrbová pro uskupení Past. Všechny tuzemské videoklipy přitom spojuje využití černobílé poetiky.

Oscarový film Parazit uvidí diváci v Česku v černobílé verzi

Film

V oblasti studentských filmů soutěží 40 snímků, ulítlé humoristické hříčky i  společensky angažované filmy. Letos je rekordní množství českých snímků.

Nechybí Dcera Darji Kaščejevové, která se může chlubit cenou ze Sundance a nominací na Oscara, byť sošku nezískala, Sh_t Happens Michaely Mihaliyové a Dávida Štumpfa nebo Lístek Aliony Baranové, které také mají za sebou uvedení na prestižních festivalech. Vedle nich se představí dva anidoky z pražské FAMU od Nory Štrbové (M e z e r y) a Adely Křižovenské (Kdo se se mnou zatočí) a premiéru bude mít v Liberci i Love Is Just a Death Away od Báry Anny Stejskalové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám