Hlavní obsah

10 tipů na filmy o upírech: Drákula a další snímky, kde se pije krev

Novinky, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bledé tváře, černý hábit a dlouhé ostré zuby lačnící po krvi. Legendy o upírech fascinují spisovatele i filmaře roky. Jestli máte náladu na snímek, ve kterém se saje krev, můžete si zkusit pustit něco z našeho výběru deseti filmových upírských příběhů.

Foto: Columbia Pictures

Gary Oldman jako Drákula

Článek

1. Drákula

Více než dvě hodiny dlouhý vizuálně krásný film o světově známém upírovi Drákulovi natočil v roce 1992 Francis Ford Coppola. Hlavní roli krvesaje ztvárnil skvěle namaskovaný Gary Oldman. Snímek vychází z knižní předlohy od Brama Stokera, ve které do sídla knížete Vlada v Transylvánii přijíždí realitní makléř Jonathan Harker (Keanu Reeves), protože kníže se chce stěhovat, a zjišťuje, že kolem majitele hradu se děje něco hodně zvláštního a temného.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

2. Od soumraku do úsvitu

I Quentin Tarantino se nechal zlákat upírskou tematikou a roku 1996 napsal scénář pro snímek Od soumraku do úsvitu, který natočil Robert Rodriguez. V thrilleru, kde dojde na mexickou upírskou řež v baru, si Tarantino i zahrál a vedle něj se tam objevili George Clooney, Harvey Keitel, Juliette Lewisová nebo Salma Hayeková, která ve filmu předvede sexy tanec, kvůli kterému by vám tento snímek rozhodně neměl uniknout.

10 kultovních hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Film

3. Přežijí jen milenci

Dva milenci se dohodli, že nebudou kvůli krvi zabíjet lidi, ale budou si ji získávat v nemocnicích. Jenže nic netrvá věčně. Režisér Jim Jarmusch roku 2013 natočil film o novodobých upírech, kde hrají Tom Hiddleston, Tilda Swintonová nebo Mia Wasikowska.

10 filmů, které dostaly Oscara a měli byste je vidět

Film

4. Ples upírů

Profesor Abronsius a jeho student Alfréd pátrají po upírech, až je najdou na hradě hraběte von Krolocka v Transylvánii. Když do sídla vstupují, netuší, že je to možná bude stát život. O půlnoci totiž upíři žijící na hradě vstávají z hrobů a jdou na ples. Ve snímku z roku 1967 si zahrál jeho režisér Roman Polanski a dále například Jack MacGowran a Sharon Tateová.

10 tipů na animované filmy pro malé i velké diváky

Film

5. Blade

Napůl člověk a napůl upír bojuje proti upírskému podsvětí, které chce zabít všechny lidi. Podle komiksu Marva Wolfmana roku 1998 natočil Stephen Norrington film Blade, ve kterém hlavní roli sehrál Wesley Snipes.

10 filmů od Quentina Tarantina, které stojí za to zhlédnout. Pulp Fiction je jasné, ale co dál?

Film

6. Hotel Transylvánie

Drákula je majitelem hotelu pro příšery, kam se monstra z celého světa sjíždějí na dovolenou. Blíží se narozeniny jeho dcery Mavis, kterou se snaží uchránit od všech nebezpečí, ale najednou se v hotelu objeví člověk. Co teď? Animovanou komedii roku 2012 natočil Genndy Tartakovsky.

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Film

7. Underworld: Boj v podsvětí

Od pradávna v podsvětí probíhá boj mezi upíry a vlkodlaky. Když začne vznikat mutant, který kombinuje oba druhy, snaží se tomu vampýrská bojovnice Selene (Kate Beckinsaleová) zabránit. Film roku 2003 natočil Len Wiseman a má několik pokračování.

10 tipů na snímky o ufonech, vesmíru a nadpřirozených jevech

Film

8. Van Helsing

I tento příběh se odehrává v Transylvánii. Legendární lovec přízraků Van Helsing (Hugh Jackman) tam přijíždí zabít Drákulu. Film se roku 2004 natáčel v České republice, režisérské taktovky se ujal Stephen Sommers.

Od Světáků po Pelíšky aneb 10 českých filmů, které byste měli vidět

Film

9. Stmívání

Pro někoho možná brak, ale pětidílné Stmívání určitě patří mezi nejvýznamnější upírské snímky. Filmy byly natočeny podle knih Stephenie Meyerové. První díl roku 2008 natočila Catherine Hardwickeová a je o tom, jak se Bella (Kristen Stewartová) seznámí s upírem Edwardem (Robert Pattinson) a jeho rodinou, ale i nepřáteli.

10 filmů, ve kterých si vás získá Morgan Freeman

Film

10. Žízeň

Katolického kněze Sang-hyuna promění během lékařského experimentu v upíra. Jak zvládne boj mezi touhou zabíjet a vírou? Asijský upírský film natočil roku 2009 Chan-wook Park, který se inspiroval novelou Tereza Raquinová od Émila Zoly. Hrají tam například Kang-ho Song, Ok-bin Kim, Hae-sook Kim, Ha-kyun Shin a In-hwan Park.

10 tipů na fantasy filmy, díky nimž prožijete večery plné kouzel

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám