Hlavní obsah

Zdeněk Krákora věří, že festival komedie bude

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival české filmové komedie, jehož 42. ročník byl v Novém Městě nad Metují naplánován na 13. až 19. září, se jako jedna z mála podobných akcí se v daném termínu konat bude. Přesto má jeho ředitel Zdeněk Krákora několik týdnů před zahájením podobné starosti jako organizátoři ostatních letošních akcí, které dosud nemusely být zrušeny.

Foto: archiv umělce

Ředitel Festivalu české filmové komedie Zdeněk Krákora.

Článek

Především nebude vzhledem ke stále se měnící situaci do poslední chvíle s jistotou vědět, zda se soutěžní přehlídka uskuteční.

Na co všechno musíte být připraveni?

Například na to, že se z jara přesunuly do podzimu mnohé jiné přehlídky jako Festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně nebo pražský Febiofest. My sice promítáme filmy, které už běžely v kinech, takže z hlediska návštěvnosti jde o regionální přehlídku, diváků, kteří by sem jezdili z dálky, je naprosté minimum. Ale otázkou je samozřejmě mediální prostor.

Velké mezinárodní festivaly jako Zlín nebo Febiofest ho budou mít samozřejmě víc. Uvidíme, zda budou mít média zájem i o nás. Problém bude i s hereckými delegacemi, na které jsou naši diváci zvyklí, protože mnoho herců má na září přesunutá představení.

Jak současná situace festival poznamená?

Hlavně musíme pořád všechno bedlivě sledovat a hledat ve vyhláškách to, co se týká nás. Že se to stále mění, přípravy komplikuje. Pro nás je třeba nařízení, aby lidé seděli na představeních v rouškách, minimální zádrhel, protože to je jen otázka pohodlí a psychiky. A konec konců už od 1. září si lidé zvyknou na to, že zase budou nosit roušky v MHD, obchodech a ostatních vnitřních prostorách.

Zatím nemusíme řešit ani takové věci jako v květnu, to znamená prodávání vstupenek ob sedadlo nebo ob řadu. Ale kdyby k tomu došlo na poslední chvíli, byl by to velký problém. Nedokážu si představit, jak bych měl takové rozestupy řešit.

V tu chvíli bych zvažoval společně s městem, zda festival nezrušit. Neumím si představit, že bych lidem řekl, že ti, kteří mají lístky do liché řady, si je musí přijít, pokud je místo, koupit do sudých. Nebo že je do kina nepustíme.

Vrátili se lidé po té dlouhé koronavirové pauze do novoměstského kina?

Vrátila se jich jen hrstka, jsme asi na třetinových návštěvách, než býváme ve stejném čase v jiných letech. Doufáme ale, že ti, kteří tvrdili, že není na co chodit, přijdou už teď na některé atraktivní premiéry. Doufáme, že ani festivalu košem nedají. Zatím je největší zájem o Vlastníky, Poslední aristokratku, 3Bobule a Bouráka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám