Hlavní obsah

Pořadatele koncertů a festivalů drtí nejistota

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé koncertů a festivalů říkají, že sezona se sice zvolna rozjela, ale návštěvníci se do hledišť příliš nehrnou. Mají strach o své zdraví i o to, že se akce vůbec neuskuteční, ať už kvůli novým vládním nařízením, či počasí. Vstupenky si kupují většinou na místě, takže organizátoři žijí do poslední chvíle v nejistotě. K tomu se nyní přidaly obavy z toho, co bude dál.

Foto: Jan Handrejch

Skupina Chinaski vystoupila v červnu na akci Muzika v parku v Riegrových sadech, jedné z prvních po uvolnění opatření.

Článek

„Letošní letní sezona dostává pořádně na frak,“ sdělila Právu promotérka a manažerka Martina Jablanovská. „Napřed se hrát nemohlo a teď, když se konečně dávají věci do pohybu, alespoň pro povolený počet lidí, není pořádně pro koho hrát. Nevím jistě, jestli je důvodem počasí, které si především o víkendech dělá, co chce, nebo strach z nákazy. To, kolik akcí se vyrojilo místo zrušených festivalů, zřejmě jen tak někdo netrumfne. Nabídka ale převyšuje poptávku a lidé nemají tolik peněz ani čas zajít si na koncerty svých oblíbených kapel.“

Nedávno byla zrušena série Summer Arena 2020. V sedmi městech měly vystoupit populární české kapely a zpěváci v čele s Kabátem, Lucií, Annou K, Čechomorem a dalšími. Za čtrnáct dnů od vyhlášení konání akce se ale prodalo tak málo vstupenek, že ji pořadatelé celou odvolali.

Foto: ČTK - Jaroslav Ožana

David Koller vystupuje sólově, skupinu Lucii, které je členem, ale letos v létě neuvidíme.

„Aktuální situace není nakloněna nejen tomuto projektu, ale ani jiným podobným aktivitám. Evidentně není chuť chodit na větší koncerty. Společenská nálada je tak špatná, že lidé nechtějí hromadně chodit na kulturu a sport. Kladou důraz na přirozený pocit bezpečí. Míří do přírody a nechtějí se shlukovat ve městech na koncertech. Nezbývá než se s touto situací smířit a brát ji aktuálně jako holý a v dohledné době možná těžce změnitelný fakt,“ uvedli organizátoři v prohlášení.

Mimo město

„Vypozoroval jsem několik zajímavých zákonitostí, které jsou ale za současné situace vlastně logické. Lidé chodí na koncerty sólové, méně na něco, co jakkoli připomíná festival. Také více chodí na akce, které jsou mimo město. Pořádáme například sérii samostatných koncertů Hudba na vinici. Konají se mimo centra a na každý zatím přišlo pět set až sedm set lidí. Myslím si, že by v takovém počtu chodili, i kdyby žádná omezení nebyla,“ řekl Právu promotér a manažer Tomáš Jugi Staněk.

Podle něho si co do návštěvnosti vedou lépe kapely rockové a lidovější. Jejich vystoupení vyhledává v rámci současných návštěvností více lidí. To se naopak nedá říct o kapelách a umělcích popových, respektive takříkajíc komerčních.

Navíc je tu další strašák. Situace s počtem nakažených se nelepší a je namístě obávat se, že nastanou další omezení, ne-li rovnou rušení kulturních akcí, tedy i koncertů a festivalů.

„Všichni pořadatelé přemýšlejí o tom, co bude dál. Obávají se případných nových omezení. Už teď je situace taková, že si fanoušci na koncerty kupují mnohem méně lístků, než bylo obvyklé. Nechtějí si obstarávat vstupenky na akce, které se třeba nakonec nebudou konat. Nechtějí mít doma další vouchery. Lístky si kupují na poslední chvíli, až když je velmi pravděpodobné, že akce bude,“ uzavřel Staněk.

Stačí tisková zpráva

Pořadatelé jsou nicméně připraveni i na variantu, že se budou naplánované koncerty rušit. Vládní nařízení se chystají respektovat, byť pro ně mohou být ekonomicky likvidační.

„Když nám před revolucí rozháněli první ročníky festivalu, potřeboval k tomu tehdejší režim velký policejní aparát, antony, musel obklíčit celou vesnici, pozemek, barák, kde se měla akce konat. Prostě byl nucen vyvinout velké úsilí. Teď k tomu stačí vydat jednu tiskovou zprávu. Stejně tak jako dříve jsme nevěděli dne ani hodiny, nevěděli jsme, jestli se festival uskuteční, nevíme to ani dnes. A nic s tím neuděláme,“ řekl Právu Martin Věchet, pořadatel přehlídky TrutnOFF BrnoON 2020, která by se měla odehrát 21. až 23. srpna v Brně.

Festival TrutnOFF BrnoON bude

Kultura

Dodal, že pořadatelé hudebních akcí dnes připomínají bárku na rozbouřeném moři. Jednou jsou nahoře, jindy dole. A věci nejsou v jejich rukou, byť k přípravě akcí musejí vynaložit stejně velké úsilí, jaké by vynaložili, i kdyby nebyla pandemická situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám