Hlavní obsah

Festival NODO chystá na závěr měsíce pět premiér

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival NODO 2020 - New Opera Days Ostrava (Dny nové opery Ostrava), který se jako jediný u nás věnuje systematicky soudobému hudebnímu divadlu, představí od 28. do 30. srpna pět děl soudobé operní tvorby.

Foto: Martin Popelář

Na festival se pilně zkoušelo.

Článek

Světovou premiéru bude mít v Ostravě opera Hibiki, Hibiki, vzhmoť! skladatele Marka Keprta. „Není to opera v tradičním slova smyslu, spíš divadlo interakcí různých složek, které na sebe reagují v různém poměru a vyměňují si svou hierarchii,“ říká o díle autor. Hibiki znamená v japonštině echo či rezonance a je to také název tamní whisky. „Zvuk, chuť, vůně, dotek, prostor – vše má své harmonie, echa, rezonance,“ dodává Keprt.

Další novinkou bude Nauka o afázii skladatele Michala Rataje. „Tím nejcennějším je fakt, že se tak děje v průsečíku naší společné rozhlasové a divadelní zkušenosti s Katharinou Schmitt, mé dlouholeté práce coby skladatele filmové hudby a zároveň autora koncertních kompozic s živou elektronikou a prostorovým zvukem,“ říká Rataj.

Srbsko-kanadská skladatelka Ana Solović uvede na NODO operu Svatba. „Je to nesmírně zajímavá, ohnivá, balkánská, zčásti folklórní, ale přesto moderní, náročná, poutavá hudba, v pěveckých partech je spousta pohybu. Je tak velmi divadelní, dramatická a studuje se opravdu s radostí,“ tvrdí sbormistr Jurij Galatenko, který náročné vokální party studuje s šesticí zpěvaček z Národního divadla moravskoslezského.

Slovenský skladatel Miro Tóth je autorem multižánrové opery Muž v skafandri, volně inspirované příběhem Eugena Andrewa Cernana, amerického kosmonauta se slovenskými kořeny. Vznikla pod kulturní platformou Projekt Batyskaf v koprodukci s Orchestrem Berg.

Posledním z pětice nových děl je skladba pro bas, ansámbl a soundtrack britského skladatele Richarda Ayrese No. 50 (The Garden), která vznikla podle Danteho Božské komedie, ale i dalších textů Leopardiho, Shakespeara, Poea či Christiny Rossetti. Je to temně komický příběh o nespokojeném muži, který hledá smysl života.

Ze své zahrady se chce prokopat až do centra Země, aby nalezl podzemní svět. Poté se rozhodne kopat vzhůru, aby dosáhl nebes, ale nakonec se ocitne zpět na zahradě. V jazyce skladby vystupují znějí výrazně elektronické samply, jež odrážejí autorovu aktuální fascinaci elektronickými zvuky.

Opery budou uvedeny v Divadle Jiřího Myrona, Divadle Antonína Dvořáka i v Dolní oblasti Vítkovice. Většina představení bude streamována.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám