Hlavní obsah

Zpěvák Tony Bennett se dostal do Guinnessovy knihy rekordů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký zpěvák a hudebník Tony Bennett se dostal do Guinnessovy knihy rekordů. Je momentálně nejstarší osobou, která vydala album s novým materiálem. Jde o nové verze skladeb, které napsal americký skladatel Cole Porter.

Foto: ČTK

Tony Bennett

Článek

Na prahu října totiž tento pětadevadesátiletý umělec představil desku Love For Sale. Natočil ji společně s americkou zpěvačkou Lady Gaga. Již předtím oznámil, že to bude poslední album v jeho kariéře, která trvá více než sedm desetiletí.

Lady Gaga a Tony Bennett přišli s nápadem nahrát Love For Sale nedlouho po jejich prvním albu Cheek To Cheek (2014), které debutovalo na špici žebříčku Billboard. Album nahrané v Electric Lady Studios v New Yorku je elegantní a hitovou směsicí jazzu, bigbandových a orchestrálních aranžmá.

„Pokaždé když vidím zpívat Tonyho Bennetta, vidím šťastného mladého chlapce. Díky tomu je zážitek ze zpěvu velmi osvobozující. Při práci ve studiu jsme měli možnost propojit duše, zároveň jsem čerpala z jeho moudrosti a dlouholetých zkušeností,“ prohlásila Lady Gaga.

Již v době nahrávání desky byla Bennettovi diagnostikována Alzheimerova choroba, o které rodina informovala letos. „Ptá se mě pořád, co je Alzheimerova choroba. Vysvětlím mu to, ale nechápe to. Říká mi: Susan, cítím se dobře. Je fyzicky v pořádku, takže se v jeho mysli nic nezměnilo. A o tom, co se změnilo, neví,“ řekla jeho žena Susan.

V srpnu Bennett vystoupil na speciálních koncertech v newyorské Radio City Music Hall, na nichž oslavil své pětadevadesáté narozeniny. U příprav byl tým televizní show 60 Minutes, kterou moderuje Anderson Cooper. V pořadu promluvila i Bennettova žena Susan, která prozradila, že její muž ji a jejich děti poznává, ale soustředit se na konverzaci nebo orientaci jinde než doma je pro něho stále obtížnější.

Diskografie Tonyho Bennetta obsahuje jedenašedesát studiových a jedenáct živých alb. Rodák z New Yorku začal zpívat už jako malý, ale v roce 1944, na konci druhé světové války, byl odveden do armády. Po skončení bojů strávil nějaký čas v Německu, kde se připojil k vojenskému orchestru.

Jako sólista udělal první kroky na počátku padesátých let a od té doby pracoval na tom, aby se stal jedním z nejuznávanějších interpretů amerických popových a jazzových standardů.

Velmi zajímavé jsou také jeho hudební spolupráce. Duety s Dianou Krall, Michaelem Bublém, Amy Winehouse či Johnem Mayerem si získaly u publika velké sympatie.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám