Hlavní obsah

Zpěvák R.E.M. zremixoval píseň o Kurtu Cobainovi. Byli dobří kamarádi

Novinky, Stanislav Dvořák

V roce 1994 napsal Michael Stipe z R.E.M. píseň Let Me In, která reagovala na smrt kultovní postavy hudební scény Kurta Cobaina. Remix nyní pustil do světa k 25. výročí písně, tehdejší desky Monster i smrti frontmana Nirvany.

Píseň skupiny R.E.M.: Let Me In (Remix)

 
Článek

Stipe se s Cobainem znal velmi dobře, byl také kmotrem jeho dcery Frances Bean. Měl rád Nirvanu a Cobain zase obdivoval jeho hudbu. Proto ho Cobainova sebevražda silně zasáhla. Za jeden večer tehdy napsal skladbu, kterou se chtěl s osobní tragédií vyrovnat.

„Byla to zničující, katastrofální doba. Pro nás, pro všechny,” řekl Stipe. „Ale ta písnička a způsob, jak byla nahrána, přesně odpovídá tomu momentu a tomu, jaké to bylo, když máte někoho tak blízkého a obdivujete ho tolik jako Kurta, a on si vezme život.“

Svetr Kurta Cobaina se vydražil za 1,75 milionu korun

Kultura

V původní verzi byla slyšet hlavně burácející kytara, teď je dominantní Stipův zpěv. Jsou tak lépe slyšet nuance v jeho emotivním projevu. Kopíruje to i vývoj, který písnička prožila na koncertech. Během let ji hráli stále jemněji. Videoklip k remixu, který vyjde na reedici desky Monster v listopadu, vytvořil Nir Ben Jacob.

Foto: Profimedia.cz

Michael Stipe

Foto: Profimedia.cz

Kurt Cobain

Cobain a Stipe se spřátelili na začátku devadesátých let, kdy oba vyletěli ze studentských klubů rovnou na stadióny, do televize a na titulní strany časopisů. R.E.M. ovšem zvládali slávu mnohem lépe, netrpěli tolik depresemi a vydrželi hrát ještě desítky let po Cobainově smrti, i když v současnosti už kapela neexistuje.

Cobain krátce před smrtí zopakoval v časopise Rolling Stone, jak moc obdivoval R.E.M: „Myslím, že ještě vydáme nejméně jednu desku a mám dost dobrý nápad, jak bude znít. Étericky, akusticky, jako Automatic For The People (slavné album R.E.M., pozn.aut.)... kdybych tak uměl napsat pár písní tak dobře, jako je napsali oni. Já nechápu, jak to ta kapela dělá.“

Dave Grohl nemůže poslouchat Nirvanu

Kultura

Stipe věděl, v jakých depresích se jeho kamarád topí, a napadlo ho, že když má rád R.E.M., pomůže mu společným hudebním projektem.

„Napsal jsem mu dopis, poslal jsem mu letenku, poslal jsem mu i auto, aby ho vyzvedlo u něj doma a odvezlo na letiště. Udělali jsme všechno, co jsme mohli, abychom ho dostali z toho psychického stavu, ve kterém byl,“ vzpomínal zpěvák.

Bylo to ale k ničemu. Při tak silných depresích už dopisy a telefony od přátel nepomůžou. Cobain, který byl těžký narkoman, byl nalezen mrtvý 8. dubna 1994. Zřejmě se střelil brokovnicí do hlavy. Jako u všech slavných zpěváků se pak vynořily konspirační teorie, že ho někdo zavraždil.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám