Hlavní obsah

Zlíňané se vrátili do časů filmových žní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Osmdesát pět let od svého vzniku oslavily o víkendu Filmové ateliéry Zlín. Pro veřejnost uspořádali majitelé budov filmového areálu den otevřených dveří. Zájem předčil očekávání, za dva dny přišlo na zlínský „filmový kopec“ dva a půl tisíce lidí.

85 let Filmových ateliérů ZlínVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Je to poprvé po mnoha letech. Nepamatuji si z dřívějška, že by se tak ateliéry otevřely veřejnosti. Jsem ráda, že se všichni vlastníci objektů v areálu ateliérů byli schopní dohodnout a uspořádali tyto dny otevřených dveří,“ řekla Právu umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu a spoluorganizátorka dnů otevřených dveří Markéta Pášmová.

Filmoví nadšenci mohli během pátku a soboty vidět volně přístupné expozice, které jsou otevřeny celý rok, ale i zázemí filmového průmyslu. „Mohli si projít i specializovaná pracoviště filmových ateliérů, jako je například filmová laboratoř fungující od roku 1937. Lidé ale navštívili i první budovu filmových ateliérů postavenou v roce 1936. Tento ateliér nyní prochází kompletní rekonstrukcí, aby vyhovoval současným požadavkům filmařů,“ podotkla Pášmová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Malé návštěvníky nejvíce zaujaly kulisy z dětských filmů. Na snímku dům s večerníčkovými postavičkami Patem a Matem.

Zpřístupněná byla i Střední filmová škola Zlín, která má špičkové technické vybavení, a prostory Filmového uzlu. Nejmenší návštěvníky a pamětníky pak nejvíce přitahoval Kabinet filmové historie.

„Nacházíme se v části expozice, která je věnovaná dílu režiséra Karla Zemana a jeho spolupracovníkům. Lidé zde mohli vidět kulisy, materiály a předměty použité při natáčení Cesty do pravěku, Zemanova legendárního filmu z roku 1954. Jsou zde ale i ukázky z dalším jeho snímků, jako je Vynález zkázy, Baron Prášil, Dva mušketýři, Ukradená vzducholoď či Zemanův poslední film Krabat,“ přiblížil Petr Novotný z Filmových ateliérů Zlín.

Lidé chtějí vidět a blíže poznat, co neodmyslitelně patří ke Zlínu.
Marcel Sladkowski, návštěvník

Z Vynálezu zkázy lidé obdivovali originál podmořského šlapacího kola, na kterém ve filmu jezdili potápěči. Z Cesty do pravěku pak spoustu prehistorických zvířat, jak je v padesátých letech doslova na koleni vytvořili spolupracovníci snímku.

Zájem veřejnosti předčil očekávání

„Je to krásná příležitost k návštěvě ateliérů. Po velmi dlouhé době jsme měli možnost si projít většinu budov. Lidé chtějí vidět a blíže poznat, co neodmyslitelně patří ke Zlínu. Je to odkaz minulosti, ale i příležitost k budoucnosti. Aby tento filmový odkaz zůstal stále živý a filmový průmysl zde nezanikl,“ uvedl jeden z návštěvníků Marcel Sladkowski, který vzal na dny otevřených dveří své dvě dcerky. „Strávili jsme tu asi tři hodiny. Holky byly nadšené,“ dodal Sladkowski.

Zájem veřejnosti podle organizátorů značně předčil jejich očekávání. Na otázku, zda by se proto neměla z těchto dnů otevřených dveří stát pravidelná akce, Markéta Pášmová odpověděla: „Lidé se na to moc ptají. Myslím si, že by to nebyl úplně špatný nápad. Vznik nové každoroční tradice zde na kopci.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám