Hlavní obsah

Zemřel skvělý recitátor a moderátor Mirek Kovářík

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 85 let zemřel 4. března český recitátor, moderátor, divadelník, publicista a vysokoškolský pedagog Mirek Kovářík. Na jeho internetových stránkách stojí, že dne 18. listopadu 2019 utrpěl vážný polytraumatický úraz a přes veškerou péči a snahu lékařů jeho následkům ve středu podlehl.

Foto: ČTK

Mirek Kovářík byl nadšený propagátor poezie.

Článek

Mirek Kovářík se narodil 15. srpna 1934 v Praze. Byl jednou ze zakládajících osobností litvínovského Docela malého divadla, které patřilo v šedesátých letech mezi významná česká divadla malých forem.

Kromě pořadů americké beatnické poezie v něm uváděl v jevištním zpracování básně Jiřího Ortena, Jana Zábrany, Jiřího Koláře, Ivana Blatného, Ivana Diviše či Ivana Slavíka. Scénicky tam jako první u nás představil v roce 1966 poezii Václava Hraběte. O dva roky později uvedl básnický manifest Znamení moci Jana Zahradníčka.

Po rozpuštění Docela malého divadla v roce 1968 působil jako konferenciér folkových pořadů a festivalu Porta, také coby autor a interpret poetických montáží a klubových představení. Od roku 1990 pracoval jako rozhlasový moderátor v pořadech Dobré jitro, Zelené peří a Poetická nokturna Českého rozhlasu.

Jeho recitátorský repertoár zahrnoval široké spektrum autorů, od klasické poezie po nejmladší básnickou generaci. Osobně se setkal s beatnickými představiteli Allenem Ginsbergem a Lawrencem Ferlinghettim při jejich návštěvě Prahy. Svými texty také přispíval do významných kulturních periodik své doby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám