Hlavní obsah

Zemřel legendární jamajský baskytarista Robbie Shakespeare

Ve věku 68 let zemřel jamajský baskytarista Robbie Shakespeare, oznámila jamajská ministryně kultury. Spolu s bubeníkem Sly Dunbarem doprovázeli řadu hvězd reggae včetně Petera Toshe, Black Uhuru nebo Boba Marleyho. Oba také přispěli k vývoji newyorského experimentálního funku.

Foto: Profimedia.cz

Robbie Shakespeare na fotografii z roku 2009

Článek

„Jsem v šoku a smutná, právě jsem obdržela zprávu, že můj přítel a bratr, legendární baskytarista Robbie Shakespeare zemřel,“ uvedla jamajská ministryně kultury Olivia Grangeová v prohlášení. Označila ho zároveň za jednoho z největších jamajských hudebníků.

Příčinu smrti neupřesnila, nicméně zmínila, že Shakespeare byl „nějakou dobu nemocný“. Člen rytmického dua Sly & Robbie zemřel ve středu na Floridě, kde byl podle zpravodajského serveru BBC News nedávno hospitalizován kvůli operaci ledvin.

Hudební inovátor 

Robbie Shakespeare se narodil v roce 1953 v hlavním městě Jamajky Kingstonu. V polovině 70. let minulého století se spojil s bubeníkem Slyem Dunbarem, s nímž vytvořili duo Sly & Robbie a stali se jednou z nejproslulejších rytmických dvojic v historii reggae. Natočili stovky skladeb. Výčet jejich spolupracovníků jde rovněž do stovek. Většina jamajských interpretů využívala jejich služeb.

Hudebník, jenž získal i prestižní ocenění Grammy, přispěl k proměně reggae, když do něj přinášel inovativní prvky a zdůrazňoval význam basové linky. V druhé polovině sedmdesátých let přinesli do reggae tvrdší pojetí rytmiky, označované jako rockers, na počátku osmdesátých let pak styl rub a dub. Přispěl i ke vzniku dancehallu.

Duo spolupracovalo s řadou hvězd jamajského reggae včetně Boba Marleyho. Pravidelně hráli s Black Uhuru, Bunnym Wailerem, Revolutionaries a doprovázeli  Petera Toshe, Gregory Isaacse, Culture a Maxi Priesta nebo Yellowmana, a dokonce i Jimmiho Cliffa.

Jejich služeb využívali Grace Jonesová, Joe Cocker i Fugees, ale také Bob Dylan na desce Infidels a Mick Jagger na sólovce She Is The Boss.

Už v osmdesátých letech spolupracovali s výraznými představiteli newyorské scény down townu, no-wave a experimentálního funku, což dokládají alba s Laswellovým projektem Material, a jako jedni z prvních se obrátili k elektronice, když spolupracovali s Howiem B.

Coby producenti pracovali s hvězdami pop music, jako jsou Cyndi Lauperová nebo Grace Jonesová.

Legendární reggae rytmika Sly & Robbie v Praze

Kultura

Sly & Robbie vystoupili také opakovaně v České republice – v roce 2015 na festivalu Colours of Ostrava a o čtyři roky dříve v pražském Lucerna Music Baru. Hráli i v klubu Roxy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám