Hlavní obsah

Zemřel filmař Alan Parker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský filmový režisér, scenárista a producent Alan Parker zemřel. Bylo mu 76 let, napsala v pátek agentura DPA s odkazem na jeho mluvčí.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Alan Parker na snímku z roku 2004

Článek

K uznávanému scenáristovi a režisérovi se propracoval od profese poštovního doručovatele. V letech 1969-1978 natočil okolo pěti set televizních reklam.

K jeho nejznámějším snímkům patří thriller o útěku z tureckého vězení Půlnoční expres, komedie o vzniku hudební kapely The Commitments či drama o rasových nepokojích Hořící Mississippi s Genem Hackmanem v hlavní roli či muzikál Evita, kde dostala příležitost Madonna.

V Cannes zaujal psychologickým dramatem o válkou postižených veteránech Křídla, za nějž roku 1985 obdržel zvláštní velkou cenu poroty. K jeho dalším snímkům patří muzikál Sláva, romantické drama o internaci amerických Japonců po útoku na Pearl Harbor nazvané Navštivte ráj, thriller o nevinném odsouzeném muži v cele smrti s Kevinem Spaceym v hlavní roli Život Davida Galea (2003).

Zcela zvláštní roli v jeho filmografii hraje experimentální snímek Pink Floyd: The Wall inspirovaný albem The Wall britské rockové skupiny Pink Floyd. Je to jediný Parkerův film, kde jsou i animované sekvence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám