Hlavní obsah

Zemřel básník Zeno Kaprál

V 79 letech v pondělí zemřel brněnský básník a scenárista Zeno Kaprál, potvrdila ČTK jeho dcera, spisovatelka Dora Kaprálová. Básník se narodil 19. října 1941 a patřil k hlavním osobnostem brněnské bohémy šedesátých let. Vystřídal mnoho profesí, pracoval jako vychovatel v polepšovně, knihovník, zeměměřič, redaktor nebo pojišťovací agent.

Foto: ČTK

Zeno Kaprál na archivní fotografii

Článek

V letech 1959 až 1961 studoval na pedagogickém institutu v Karlových Varech. První básnickou sbírku Ploty vydal v roce 1962. V osmdesátých letech spolupracoval s Československou televizí, podílel se na přípravě zábavného pořadu Všichni se ptají, komu to hrají a na Chvilce poezie. Připravoval také sérii dokumentárních pořadů o českých básnících Literární portréty.

Mezi jeho básnické sbírky patří například Namol střízliv (2002) nebo Hrubá mezihra (2008). V roce 2014 vydal knížku s básněmi pro děti Říkadla pro tři holčičky a jednoho kluka, kterou sestavila jeho dcera, literární kritička a spisovatelka Dora Kaprálová. V roce 2005 mu byla udělena Cena města Brna.

Jeho poslední sbírku Tříděný odpad letos vydalo nakladatelství Druhé město. „Básník Miroslav Holub kdysi řekl, že je básníkem pouze v té chvíli, když píše báseň. Věřím, že mnoho kolegů by s takovou definicí souhlasilo. Zeno Kaprál je ale z jiného těsta. Jen jsem za těch třicet let, co se známe, nezjistil, zda jeho hlava pracuje na nové básni celých dvacet čtyři hodin denně, nebo je prostě nějak záhadně básníkem i ve chvíli, kdy zrovna nepíše báseň. Abych to zjednodušil: Zeno žije v paralelním vesmíru, odkud nám posílá stručné depeše. Fascinující, překvapivé, smutné, veselé, texty napsané stoletým dítětem. Zeno Kaprál: jeden z posledních Básníků," uvedl ke sbírce majitel nakladatelství, básník a spisovatel Martin Reiner.

Reklama

Výběr článků

Načítám