Hlavní obsah

Vojtěch Dyk nahrál album v New Yorku

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno vydaná písnička Mr. Beat byla první vlaštovkou z nového alba zpěváka a skladatele Vojtěcha Dyka. Muž, který se dosud na české hudební scéně prezentoval především spoluprací s brněnským B-Side Bandem, se tentokrát postavil na vlastní nohy. V pátek vyjde jeho sólové album D. Y. K. Jmenuje se tak nejenom ono, ale i celý projekt, který vznikl v americkém New Yorku.

Foto: Tino Kratochvil

Vojtěch Dyk v New Yorku.

Článek

Stalo se to ve spolupráci s tamními prvotřídními hudebníky a s tvůrčí a hudební svobodou v zádech. Dyk si skladby složil. Nahrávka je pak velice pestrá a dokazuje, že český zpěvák není v hudbě stylově nijak omezený a putuje coby autor i interpret celým barevným hudebním světem.

Deska vznikala v New Yorku ve spolupráci s Ondřejem Pivcem, který má doma cenu Grammy za album s Gregorym Porterem. Muzikant, jenž v New Yorku žije již deset let, přizval do nahrávacího procesu také svou kapelu Kennedy Administration. A Kennedy, zpěvačka jmenované kapely, je autorkou anglických textů na desce. Díky tomu je nahrávka provoněná i autentickými vlivy americké kultury.

„Každý člověk hledá svou životní cestu. Já na té své pokročil o nějaký ten krok jinam, do svého nitra autorského, do svého vesmíru hudebního, do světa bez hranic. Až tak, že jsem v New Yorku přizval zahraniční hráče a díky Ondřeji Pivcovi a Kennedy Administration udělal své nekompromisně autorské album,“ popisuje novou etapu Dyk.

„Opustil jsem komfortní zónu České republiky a zpíval v místech, kde je Vojtěch Dyk nula. Díky tomu mohu ukázat, jestli ve mně opravdu něco je. Byl to naprosto osvobozující pocit, jehož výsledkem je naprosto svobodná deska,“ dodává.

Marta Kubišová zazpívala i hymnu Československa. S Vojtěchem Dykem

17. listopad

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám