Hlavní obsah

Marta Kubišová zazpívala i hymnu Československa. S Vojtěchem Dykem

Právo, Jaroslav Špulák

Návrat Marty Kubišové na pódia, hymna bývalé federace, kterou zazpívala s Vojtěchem Dykem, vyprodaný sál i aplaus diváků ve stoje. Takový byl koncert Sametová 30, jenž se odehrál v sobotu večer ve Velkém sále pražské Lucerny. Zněly na něm písně, které vstoupily do československé hudební historie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na koncertu Marty Kubišové nazvaném Sametová 30 bylo vyprodáno.

Článek

Nebyl to tak docela koncert Marty Kubišové, jak to při jeho ohlašování vypadalo. Na jeho začátku nejdříve zazpíval tři písničky Honza Křížek. Byly mezi nimi i Krylův Bratříček a také Slunečný hrob, který v minulosti zpíval coby člen kapely Blue Effect, v jejímž čele stál již zesnulý kytarista Radim Hladík. Druhým hostem večera byl Vojtěch Dyk. Ve svém bloku interpretoval mimo jiné Klaunovu zpověď z repertoáru Petra Nováka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hostem večera byl i Honza Křížek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marta Kubišová na pódiu pražské Lucerny.

Marta Kubišová byla na pódium uvedena televizním moderátorem Jakubem Železným, jenž přiznal, že se možná právě odehrává jeho největší moderátorský zážitek. Zpěvačka se přitom do Lucerny vrátila po více než dvou letech. V roce 2017 se v ní loučila s tím, že se po skončení svého tehdy údajně posledního koncertního turné nehodlá hudbě dál věnovat.

Přišla ale loňská a letošní významná výročí naší země a žádosti o to, aby zpívala, ji málem zavalily. Nakonec se rozhodla vystoupit v předvečer třicátého výročí sametové revoluce v nejslavnějším českém koncertním sále.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marta Kubišová zpívala v Lucerně své nejslavnější písně.

Na pódiu se obklopila vynikajícími muzikanty v čele s klavíristou Petrem Maláskem a zpívala písničky, které si publikum jistě přálo slyšet. Ať už to byly Ring o ding, Nechte zvony znít, Hey Jude, již si vypůjčila z repertoáru Beatles, či finální Modlitba pro Martu, kterou s ní v závěru zpívali nejspíš všichni diváci v sále.

Došlo i k okamžikům, jež zásadně připomněly oslavy třiceti let svobody. Květinu jí na pódium přinesla Dagmar Havlová, vdova po zesnulém prezidentu Václavu Havlovi, a poté Kubišová zazpívala s Dykem hymnu tehdejšího Československa. Připomněli tím, že sametová revoluce se týkala Čechů a též Slováků, kteří si ji v těchto dnech připomínají také. Publikum po ní dlouze aplaudovalo, a tak Kubišová zazpívala ještě jednou Hey Jude.

Foto: Milan Malíček, Právo

Květinu předala Martě Kubišové Dagmar Havlová.

Foto: Milan Malíček

Vojtěch Dyk a Marta Kubišová spolu zpívali hymnu Československa.

Již dříve prohlásila, že to byl výjimečný návrat na scénu a v budoucnu nic podobného neplánuje. Je to třeba respektovat. Zároveň je nutné její rozhodnutí zazpívat v Lucerně velebit.

Těžko si totiž představit, že by oslavy revoluce roku 1989 proběhly bez aktivní účasti jednoho ze svých symbolů – Marty Kubišové.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám