Hlavní obsah

Vinylový luxus. Box osmi desek připomene kultovní americké R&B studio

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jednom bývalém kině v americkém Memphisu se na přelomu padesátých a šedesátých letech rozjel label Stax, kde se živelně míchal rock, blues a soul. Zemitý zvuk ulice z vinylů od Staxu doplňoval uhlazené desky konkurenčního Motownu, který sídlil v Detroitu. Pro hudební znalce se stalo studio kultovním místem.

Sam Moore & Dave Prater - Hold On I'm CominVideo: Stax

 
Článek

Na labelu Stax vydávali Otis Redding, Sam & Dave, Booker T and the M.G.’s, Isaac Hayes, The Staple Singers a další. Nejslavnější období (1957–1975) mapuje nový luxusní box gramofonových desek nazvaný Vinyl Me, Please. Vydání antologie doplní i exkluzivní rozhovory s osobnostmi R scény šedesátých let (Booker T. Jones, William Bell, Steve Cropper).

„Label Stax Records změnil dějiny americké hudby a stvořil celou generaci nových superhvězd z malého kina na E. McLemore Street v Memphisu. Dostat se k práci s jejich neuvěřitelným katalogem a vytvořit tuhle antologii byla pro nás opravdu pocta,“ řekl editor antologie Andrew Winistorfer.

Foto: Stax

Zpěvačka Carla Thomasová byla jednou z hvězd Staxu.

„Těch osm desek svým skromným způsobem mapuje proměnu Stax Records z malého garážového studia v pravděpodobně nejdůležitější soulový label všech dob,“ dodal.

Dodnes existující Stax je symbolem jižanského „bluesy“ zvuku a autentické černošské hudby, i když studio paradoxně založil běloch Jim Stewart, který chtěl původně vydávat country.

Memphis mají v krvi. Southern Avenue podávají rock a soul se strhujícím zápalem

Kultura

Právě díky velké otevřenosti a tehdy nevídané spolupráci černých a bílých muzikantů vzniklo něco unikátního. Ve Staxu se experimentovalo, splynuly tam různé kultury a moc se neřešilo, kdo je cílová skupina a kolik to vydělá. Mnoho tehdejších zpěváků a studiových muzikantů již zemřelo, ale o jejich desky je zájem i po šedesáti letech.

Lenny Kravitz přijede 30. června do Prahy

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám