Hlavní obsah

Ve věku 94 let zemřel fotograf a dokumentarista Robert Frank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 94 let zemřel v pondělí v Kanadě americko-švýcarský fotograf a dokumentarista Robert Frank. Deník The New York Times ho označil za jednoho z nejvlivnějších fotografů 20. století, jehož vizuálně syrový a výrazný styl se stal základem změny směřování dokumentární fotografie.

Foto: Profimedia.cz

Robert Frank

Článek

Frank se narodil ve Švýcarsku a do USA přišel ve 23 letech jako umělecký uprchlík, neboť myšlenkové hodnoty ve své vlasti považoval za příliš omezené. K jeho stěžejnímu dílu patří kniha fotografií s názvem The Americans. Snímky do ní pořídil během cestování po Spojených státech v polovině 50. let. Kniha vyšla v roce 1958 ve Francii a o rok později i v USA. Úvod k americkému vydání napsal beatnik Jack Kerouac.

Kniha se dočkala několika opakovaných vydání, mimo jiné i v roce 2008 u příležitosti 50 let od jejího uvedení. S Kerouakem spolupracoval Frank také na krátkometrážním filmu Pull My Daisy. Ve snímku, který je vnímán jako beatnický filmový experiment, vystupují také další příslušníci beatnické generace jako Allen Ginsberg, Peter Orlovsky a Gregory Corso.

Známý je také Frankův dokumentární film Cocksucker Blues, který sleduje pozadí turné kapely The Rolling Stones včetně užívání drog a skupinových sexuálních radovánek. Skupina se snažila u soudu domoci toho, aby film nebyl zveřejněn. Soud nakonec omezil promítání maximálně na pětkrát ročně, a to vždy za Frankovy přítomnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám